Kremlj: Rusija je spremna da pomogne Belorusiji ukoliko Minsk to zatraži

© AP Photo / Sergei GritsPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da pomogne u rešavanju situacije u Belorusiji, ukoliko belorusko rukovodstvo bude to želelo, ali se neće mešati u suverena pitanja zemlje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući da li je Moskva spremna da bude posrednik u dijalogu između opozicije i vlasti u Belorusiji.
„Ukoliko rukovodstvo Belorusije to bude želelo, naravno, ruska strana je spremna da učini sve što je moguće da pomogne da se reši situacija u Belorusiji. Ali mi nikako i ni na koji način ne želimo da se mešamo i da procenjujemo razloge zbog kojih se u Belorusiji pokreću krivični postupci, to je apsolutno suverena stvar Belorusije“, rekao je Peskov, komentarišući pokretanje krivičnog postupka protiv Koordinacionog saveta u Belorusiji koji je formirala opozicija.  

Ranije je glavni tužilac Belorusije Aleksandar Konjuk saopštio da je pokrenut krivični postupak zbog formiranja Koordinacionog saveta opozicije. Tužilac je rekao da je njihova delatnost neustavna i da formiranje takvih organa nije predviđeno zakonom. Za ovakve optužbe preti kazna do pet godina zatvora.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala