Nova mera: Država daje hotelijerima 350 evra za ležaj i 150 evra za sobu

CC0 / Pixabay / Verovali ili ne, hotelska soba može da bude bukvalno očerupana
Verovali ili ne, hotelska soba može da bude bukvalno očerupana  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, što je nova i prva sektorska mera za ublažavanje posledica virusa korona koji je ta kriza ostavila na ugostiteljstvo, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje te pomoći države da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika.

Novi Sad, ljudi nose maske na ulici - Sputnik Srbija
Srbija dobro „izgurala“ korona krizu

Istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavu i pozvao ih da tom pozivu odazovu.

Očekuje se, kaže Mali, da će novac hotelijeri dobiti krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Država je, podsetimo, tokom prethodnih nekoliko meseci obezbeđivala pomoć građanima i privredi više puta. Svakom punoletnom građaninu isplaćeno je po 100 evra, a privreda je u dva navrata dobila direktnu pomoć u vidu isplate cele ili delimične minimalne zarade za svakog radnika.

Sada je nova pomoć stigla hotelijerima, imajući u vidu da je reč o jednom od najugroženijih sektora, a posebno kad je reč o hotelima u gradovima koji su najviše zarađivali od kongresnog turizma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala