Dobra vest za penzionere: Besplatno u banju uz penziju do 27.700 dinara

Deo novog ekskluzivnog kompleksa Prolom banje je i veliki bazen sa termalnom vodom iz koga gosti posmatraju predivne predele juga Srbije.
Deo novog ekskluzivnog kompleksa Prolom banje je i veliki bazen sa termalnom vodom iz koga gosti posmatraju predivne predele juga Srbije. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Do 7. septembra penzioneri sa primanjem do 27.700 dinara mogu da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 banja. To je navedeno u pozivu koji je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uz domaće penzionere čija penzija ne prelazi 27.775 dinara pravo da se jave za besplatnu banju imaju i oni koji su penzije zaradili kombinovano, primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, ali da im ukupna penzija ne prelazi predviđeni iznos. Dodatni uslov za penzionere je da nemaju druga lična primanja, navodi Fond PIO.

Roze jezero u Termalnoj banji Pačir - Sputnik Srbija
Nije Australija, niti Senegal: Roze jezero kao iz bajke nalazi se — u Srbiji /foto, video/

Uz prijavu se podnosi penzijski ček, medicinska dokumentacija, kao i izjava u koju banju žele na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju.

Troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda uključeni su i iznos koji pokriva Fond PIO kao i troškovi puta i boravka za pratioce deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, odnosno pratilaca slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda.

Fond plaća pun pansion i troškove terapije u banji a penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara.

Do 7. septembra prijave za besplatnu banjsku rehabilitaciju se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište.

Korisnici sa teritorije Kosova i Metohije sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali Fonda.

Kako je saopšteno, rang-lista se posebno utvrđuje za starosne, porodične i invalidske penzije.

„Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad“, navodi Fond PIO, prenosi „Blic“.

Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije, a članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje prava na besplatnu banjsku rehabilitaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala