Zaharova: Vašington posmatra svemir kao arenu za borbena dejstva

CC0 / Pixabay / Rat u svemiru - ilustracija
Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da nastavi da sa Sjedinjenim Američkim Državama razmatra temu svemira u okviru bilateralne ekspertske grupe, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u vezi sa doktrinom američkih svemirskih snaga koju je objavio Pentagon.
„Dokument potvrđuje agresivnu orijentaciju Vašingtona u oblasti svemira, usredsređenost na dostizanje vojne superiornosti do potpune dominacije u svemiru. Američka strana posmatra svemir isključivo kao arenu za vođenje borbenih dejstava“, naglasila je Zaharova.

Ona je dodala da Rusija vidi mogućnost za uklanjanje obostranih zabrinutosti u okviru rusko-američke radne grupe za bezbednost u svemiru, čije je prvo zasedanje održano u Beču 27. jula.

„Potvrđujemo našu spremnost da dalje razgovaramo o čitavoj problematici svemirskih aktivnosti u bilateralnom formatu“, dodala je diplomata.

Satelit - Sputnik Srbija
Rusija: Američka svemirska strategija potvrđuje agresivnu politiku Vašingtona

Zaharova je skrenula pažnju na činjenicu da za Rusiju ostaje prioritet korišćenje istraživanja svemira isključivo u miroljubive svrhe, kao i za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

„Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, mi ne težimo ka dominaciji i superiornosti. Naprotiv, zainteresovani smo da održimo stratešku ravnotežu u cilju jačanja međunarodne bezbednosti“, precizirala je Zaharova.

Portparolka je podsetila na rusko-kineski nacrt ugovora o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru, primenu sile ili pretnje silom prema svemirskim objektima. Sva postojeća pitanja i protivrečnosti u vezi sa oružjem u svemiru trebalo bi rešavati u okviru Konferencije o razoružanju, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Rusija pažljivo analizira moguće posledice „agresivnih težnji Vašingtona“.

Kako se navodi u doktrini američkih svemirskih snaga, objavljenoj u ponedeljak, ovaj rod oružanih snaga u slučaju zaštite nacionalnih interesa može pribeći ne samo odbrambenim, već i ofanzivnim dejstvima. U tekstu na 64 stranice, koji je prvi osnivački dokument američkih svemirskih snaga, posebno se napominje da su „opravdane ofanzivne operacije usmerene na postizanje relativne prednosti nad neprijateljem neutralisanjem njegovih kapaciteta za svemirska dejstva kako bi se postigla superiornost u svemiru“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala