Rusija: Američka svemirska strategija potvrđuje agresivnu politiku Vašingtona

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD neosnovano optužuju Rusiju i Kinu za stvaranje „najvećih strateških pretnji“ u kosmosu, a američka strategija odbrane u svemiru potvrđuje agresivnu politiku Vašingtona u toj sferi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ističe se da „ Vašington pribegava uobičajenoj taktici optuživanja drugih, u cilju opravdavanja destruktivne politike koja izaziva trku u naoružanju u svemiru i destabilizuje situaciju u oblasti međunarodne bezbednosti“.

„Američke kolege govore o 'najvećim strateškim pretnjama' Rusije i Kine u kosmosu, naravno, ne opterećujući se pružanjem bilo kakvih dokaza. Ne gnušaju se otvorenog iskrivljivanja činjenica, sugerišući svetskoj i američkoj zajednici da Moskva i Peking navodno naoružavaju svemir“, navodi se u saopštenju.

Šupljina toliko velika da su naučnici posumnjali u svoje objašnjenje - Sputnik Srbija
„Dejli telegraf“: Pokušaji SAD da privatizuju svemir prete novim konfliktima

„Krajnji cilj je jasno definisan – osiguravanje 'američkog vojnog prevashodstva u svemiru'. S tim u vezi, delatnost Pentagona će biti usmerena na vojno korišćenje svemirskog potencijala. Američka strana doživljava svemir kao arenu za vođenje vojnih operacija. Ističe se da bi korišćenje svemira od strane SAD, njihovih saveznika i partnera trebalo da bude podržano vojnom silom. Pritom, ne samo u odbrambene svrhe, nego i u cilju 'nanošenja poraza protivniku u slučaju neprijateljskog korišćenja svemira'“, konstatuje se u saopštenju ruske strane.

Pored toga, Ministarstvo primećuje da se u kontekstu izvršavanja tih zadataka predviđa poboljšanje Svemirskih snaga SAD, planiranje širokog spektra svemirskih operacija u slučaju sukoba, obnavljanje pravila za upotrebu sile, proizvodnju perspektivnih vojnih sistema, obuku kvalifikovanih stručnjaka.

„Ozbiljna pažnja posvećena je saradnji SAD sa saveznicima i partnerima u svemiru. Međutim, Vašington im je dodelio samo prateću ulogu u realizaciji svojih vojnih planova. Od saveznika i partnera očekuju samo finansijsku, tehničku ili kadrovsku pomoć“, ističe se.

Istovremeno se ukazuje da su pred Oružanim snagama Rusije postavljeni isključivo odbrambeni zadaci, kada je reč o svemiru.

„Kažu da naša doktrina navodno predviđa mogućnost primene 'protivsvemirskih' uređaja u cilju smanjenja vojne efikasnosti SAD, njihovih saveznika i partnera, kao i 'pobedi u budućim ratovima'. Razume se, ruska Vojna doktrina ništa slično ne sadrži. Dokument je javan i svako se može upoznati sa njim“, precizirano je u saopštenju.

Rusija potvrđuje spremnost da sa SAD vodi dijalog o problemima i međusobnim zabrinutostima po pitanju svemira i istovremeno poziva SAD da zauzmu odgovornu poziciju.

„Podsećamo vas da su se svi prethodni pokušaji Vašingtona da obezbedi premoć u vojnoj sferi uvek završavali rastom napetosti i opasnim talasima trke u naoružanju. Oružana konfrontacija u svemiru može imati pogubne posledice za međunarodnu bezbednost i stabilnost“, poručuje ruska strana.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo odbrane SAD formiralo strategiju odbrane u svemiru koja je pripremljena kao odgovor na „značajnu pretnju“ Rusije i Kine u kosmosu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala