„Dejli telegraf“: Pokušaji SAD da privatizuju svemir prete novim konfliktima

© AP Photo / NASAŠupljina toliko velika da su naučnici posumnjali u svoje objašnjenje
Šupljina toliko velika da su naučnici posumnjali u svoje objašnjenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici širom sveta su osudili SAD zbog pokušaja da „privatizuju“ svemir i istakli da bi nebeska tela mogla da postanu još jedna „arena sukoba“ između starih protivnika Hladnog rata – Rusije, SAD i Kine, piše „Dejli telegraf“.

Naime, američki predsednik Donald Tramp potpisao je u utorak ukaz koji Amerikancima obezbeđuje pravo na korišćenje resursa iz svemira, između ostalog i sa Meseca, što je izazvalo osudu mnogih naučnika.

Prema tom dokumentu, građani Amerike trebalo bi da imaju pravo da se bave takvim aktivnostima.

„Kosmos je pravno i fizički jedinstven domen ljudske delatnosti i SAD ne smatraju da pripada svima“, navedeno je u dokumentu.

Eksperti ističu da Amerikanci planiraju da stvore lunarnu bazu i nadaju se da će koristiti neke resurse prirodnog satelita kako bi je podržali, što bez predsedničkog ukaza može da dovede do pravne kolizije.

„Zajednička svojina čovečanstva verovatno je najvažnija norma u svemiru. Ali taj se princip sve više dovodi u pitanje zbog rastućih tehnoloških inovacija i povećanja geopolitičkih nategnutosti između SAD, Rusije i Kine“, ocenili su eksperti i dodali da je Trampov ukaz samo deo šire političke slike.
Fotografija skrivene strane Meseca snimila je sovjetska stanica Luna-3 - Sputnik Srbija
Da bi „osvojio“ Mesec, Tramp će morati da čeka bar 50 godina

Stav Moskve je da odluka Vašingtona protivreči ideji da svemir pripada celom čovečanstvu.

„Roskosmos“ smatra da pokušaji privatizacije svemira i agresivni planovi Amerike da faktički zauzme teritorije drugih planeta slabo podstiču zemlje na uspešnu saradnju.

Umesto da pokušaju da ujedine međunarodnu zajednicu — SAD privatizuju svemir

„U naučnoj zajednici postoji zajedničko mišljenje da svemir treba da bude od koristi svima“, izjavio je šef Katedre za svemirsku tehnologiju na Univerzitetu Stratklada Malkolm Mekdonald.

On je dodao da je šteta što je Vašington tako postupio, umesto da pokaže liderstvo i pokušava da ujedini međunarodnu zajednicu, ma koliko teško to bilo.

Niko nema pravo da prisvoji delove svemira

Sporazum o svemiru iz 1967. godine, koji su potpisale sve svemirske sile, glasi da nijedna zemlja ne može da prisvoji bilo koje nebesko telo.

Drugim rečima, SAD nemaju zakonsko pravo da pretenduju vlasništvo nad asteroidom ili delom Meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala