Bosna najavila moguće pomeranje početka školske godine

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPrazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli
Prazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine najavio je mogućnost odlaganja početka nove školske godine za 15 dana zbog nestabilne epidemiološke situacije.

U tom slučaju nastava u BiH mogla bi da počne od 15. septembra.

Stručnjaci federalnog ministarstva zdravstva zakazali su sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktuelnu situaciju i doneti finalne zaključke vezane za početak školske godine, prenosi portal „Kliks“.

„Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku“, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

„Prioritet je zaštita dece, ali rizik jeste i prenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, onlajn nastava ne može biti jedino prihvatljivo rešenje, a na neke uzraste nije ni primenjiva, kao što su to učenici od prvog do četvrtog razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rešenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola“, rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o bolesti kovid 19, odnosno podizanje njihove svesti o širenju lažnih vesti i zabluda o virusu. Pažnja će se posvetiti i pripremi za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

U Bosni i Hercegovini danas je zabeleženo 340 novih slučajeva i ova zemlja sada vodi kada je reč o broju slučajeva na dnevnom nivou u regionu, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala