Amerika najavila vraćanje sankcija Iranu i istovremeno zapretila Rusiji

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu
Zastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da će uskoro obavestiti članove Saveta bezbednosti UN o obnavljanju sankcija protiv Irana. On je istakao da ukoliko Rusija i Kina to budu ometale Amerika će odgovoriti sankcijama.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Pompeo će boraviti u sedištu UN-a u Njujorku danas i sutra.

Ističe se da će 30 dana nakon toga biti ponovo aktiviran čitav niz sankcija, a zahtevaće se i da Iran obustavi sve aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem urana.

Takođe se navodi da će embargo na isporuke oružja Iranu biti produžen za 13 godina.

Prema mišljenju Pompea, svet će biti „bezbednije mesto“, a sankcije će sprečiti da Iran nabavi ruska sredstva PVO.

„Iranci neće imati mogućnost da nabave ruska sredstva PVO, kineske tenkove i sve što ugrožava mir i stabilnost na Bliskom Istoku“, uveren je on.

Pompeo namerava da se sastane s generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, kako bi razgovarali o Iranu i drugim pitanjima od obostranog interesa.

Američki državni sekretar je izjavio da ukoliko Rusija i Kina budu ometale uvođenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Irana – Vašington će odgovoriti sankcijama.

„Mi smo to već činili kada smo videli da zemlje krše američke sankcije. Ako vidimo da neko opstruira naše sankcije, aktuelne američke sankcije, svaka zemlja će odgovarati zbog toga. Tako ćemo postupiti i u slučaju širenja sankcija Saveta bezbednosti UN“, rekao je Pompeo za „Foks njuz“ .

Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da će Vašington pokrenuti mehanizam za obnavljanje sankcija protiv Irana.

Prošle sedmice Savet bezbednosti UN nije podržao rezoluciju SAD za produženje embarga na oružje Iranu. Rusija i Kina su bile protiv.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je ranije da se što pre održi onlajn sastanak lidera država stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana zbog iranskog nuklearnog pitanja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala