Prva reakcija Ministarstva kulture povodom prekida snimanja filma „Košare“

© Foto : Dunja Dopsaj/Ustupljeno SputnjikuScena iz filma "Košare"
Scena iz filma Košare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Medijaciju u Filmskom centru Srbije povodom sporova i prekida snimanja filma „Košare“ tražili su i reditelj Balša Đogo i producenti iz kompanije „Omega prodakšn“, izjavila je za Sputnjik Ivana Dedić, v. d. pomoćnica ministra kulture i informisanja zadužena za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

Medijacija, ili pokušaj sporazuma, povodom problema koji je izbio na snimanju filma „Košare“ trebalo bi da bude održana iduće nedelje, u utorak ili sredu, saznaje Sputnjik. Na tim pregovorima u Filmskom centru Srbije, koji je finansijer filma, očekuje se da strane u sporu reše probleme i da se snimanje nastavi.

Scena sa snimanja filma „Košare” - Sputnik Srbija
Ko je u Srbiji rešio da osramoti Bitku na Košarama i njene heroje

Film „Košare“, po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Balše Đoga dobio je na konkursu FCS u maju 2019. sredstva od 50 miliona dinara za snimanje ovog filma, rekla nam je Ivana Dedić.

„Oni su pre godinu i po dana počeli da se spremaju i da snimaju. Koliko znamo, imaju još godinu i po dana da završe taj film i moraju da poštuju scenario i sve kriterijume koje su ispunili na konkursu za dobijanje sredstava. O bilo kakvoj promeni morali bi da obaveste i FCS i Upravni odbor FCS“, kaže Dedićeva.

Naša sagovornica dodaje da ima uveravanja od Filmskog centra Srbije da ova ustanova nije obaveštena da je došlo do odstupanja u scenariju, kao i da svi koji rade na proizvodnji filma znaju da moraju da rade po scenariju koji je dobio sredstva na konkursu. Možda će ovaj deo biti jasniji posle  medijacije, zaključuje zvaničnica Ministarstva kulture uz napomenu da serija nije u nadležnosti niti Ministarstva, niti Filmskog centra Srbije.

O problemima na snimanju „Košara“, javnost je saznala pre nekoliko dana kada je reditelj Balša Đogo, na svom Fejsbuk profilu, objavio oštre kritike na račun „Omega prodakšna“, optuživši producente Nemanju Mićića i Vladana Anđelkovića da su 23. jula na nekoliko dana prekinuli snimanje, kao i da su zahtevali promenu scenarija radi ubrzanja snimanja, aludirajući pritom da je ovaj projekat od nacionalnog značaja dobio dovoljno para od države za ozbiljnu realizaciju kakvu zaslužuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala