Novak: Zemlje OPEK plus ispunile 95 odsto sporazuma u julu

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaMinistar energetike Rusije Aleksandar Novak
Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje OPEK plus ispunile su 95 odsto sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte u julu, što je dobar pokazatelj, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na sastanku odbora za monitoring OPEK plus. Međutim, kako kaže, učesnici sporazuma ne bi trebalo da se zaustavljaju na postignutim rezultatima.
„Zemlje OPEK plus ne smeju da se zaustavljaju na onome što su postigle, potpuna implementacija sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte i dalje je neophodna zbog stalne volatilnosti tržišta“, rekao je on i dodao da „kao nikada pre moramo odgovorno da pristupamo implementaciji sporazuma i da držimo oči širom otvorene“.

Ministar energetike je takođe istakao da je svetsko tržište nafte trenutno krhko i da postoje neizvesnosti i „crni labudovi“.

„Vidimo kako se tržište teško oporavlja i mnoge neizvesnosti, koje ometaju vraćanje na pokazatelje globalne ekonomije i globalne potrošnje naftnih sirovina iz periodsa pre krize. Vidimo da je tržište danas još uvek veoma krhko i da nas čeka još mnogo neizvesnosti, a mogući su i 'crni labudovi'“, rekao je ministar.

Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja OPEK plus

Cene nafte pale su za više od 30 odsto početkom marta usred izbijanja pandemije virusa korona, raskidanja sporazuma zemalja OPEK plus i naknadne najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju nafte do 13 miliona barela dnevno. Uslovi prethodnog ugovora o smanjenju proizvodnje isticali su krajem prvog tromesečja, a od 1. aprila sva ograničenja proizvodnje su ukinuta.

Naftna pumpa u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Novak: Tržište nafte stabilno

Početkom maja stupio je na snagu novi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja OPEK plus usred pandemije virusa korona, nižih cena nafte i pada potražnje nafte sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno. Savez država dogovorio se da smanji proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, a zatim i u julu.

Od avgusta, zemlje OPEK plus nastavile su da smanjuju proizvodnju, ali u manjem obimu – za 7,7 miliona barela dnevno u periodu do kraja godine, a dalje za 5,8 miliona do kraja aprila 2022. Za osnovu je uzet oktobar 2018, osim za Rusiju i Saudijsku Arabiju, za koje je pokazatelj bio 11 miliona barela dnevno, od čega, po analogiji, sledi smanjivanje proizvodnje za 23, 18 i 14 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala