Novak: Tržište nafte stabilno

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tržište nafte u ovom trenutku je uglavnom stabilno, primećuje se njegovo postepeno balansiranje, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.
„Danas je tržište manje-više stabilno i primećujemo postepeno balansiranje tržišta“, rekao je Novak.

Cene nafte pale su za više od 30 odsto početkom marta usred izbijanja pandemije virusa korona, raskidanja sporazuma zemalja OPEK plus i naknadne najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju nafte do 13 miliona barela dnevno. Uslovi prethodnog ugovora o smanjenju proizvodnje isticali su krajem prvog tromesečja, a od 1. aprila sva ograničenja proizvodnje su ukinuta.

Početkom maja stupio je na snagu novi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja OPEK plus usred pandemije virusa korona, nižih cena nafte i pada potražnje nafte sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno. Savez država dogovorio se da smanji proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, a zatim i u julu.

Od avgusta, zemlje OPEK plus nastavile su da smanjuju proizvodnju, ali u manjem obimu – za 7,7 miliona barela dnevno u periodu do kraja godine, a dalje za 5,8 miliona do kraja aprila 2022. Za osnovu je uzet oktobar 2018, osim za Rusiju i Saudijsku Arabiju, za koje je pokazatelj bio 11 miliona barela dnevno, od čega, po analogiji, sledi smanjivanje proizvodnje za 23, 18 i 14 odsto.   

Protčitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala