Evropski savet: Izbori u Belorusiji moraju se ponoviti

© AFP 2023 / OLIVIER MORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ceo Evropski savet je smatra da se izbori u Belorusiji ne mogu smatrati demokratskim i moraju biti ponovljeni, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.
„Ceo Evropski savet je osudio tok događaja u Belorusiji. Izjavili smo da se izbori moraju ponoviti, da se izbori ne mogu smatrati demokratskim“, rekao je Moravjecki nakon vanrednog samita EU, koji je održan u formatu video-konferencije.

Dijalog rešava situaciju

Samo inkluzivni dijalog u Belorusiji omogućiće da se reši situacija koja je u ovoj zemlji nastala nakon predsedničkih izbora, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon hitnog samita lidera EU.

„Nasilje mora da prestane. Samo inkluzivni dijalog će doneti rešenje“, istakla je ona na konferenciji za novinare.

Lajenova je dodala da beloruski narod mora samostalno da rešava da li će održati nove izbore ili ne i naglasila da je Evropska unija spremna da prati mirnu demokratsku predaju vlasti u Belorusiji.

Finansijska pomoć 

Šefica Evropske komisije saopštila je i da Evropska komisija u ime Evropske unije planira da izdvoji dodatnih 53 miliona evra pomoći za beloruski narod, od čega će jedan milion ići za podršku civilnom društvu i nezavisnim medijima.

„Već smo pružili veliku podršku Belorusiji kroz (program) Istočno partnerstvo, ali sada je važnije nego ikad da budemo uz beloruski narod i reprogramiramo sredstva od beloruskih vlasti prema civilnom društvu i ranjivim grupama (stanovništva). Evropska komisija sada mobiliše dodatnih 53 miliona evra za podršku beloruskom narodu u ovim teškim vremenima“, rekla je ona.

Lajenova je objasnila da je planirano da se dva miliona evra od ovog iznosa izdvoje „za podršku žrtvama represije i neprihvatljivog državnog nasilja“, a milion evra – za podršku civilnom društvu i nezavisnim medijima.

Preostalih 50 miliona evra predstavlja hitnu podršku u svetlu epidemije virusa korona za zdravstveni sektor, na primer, za bolnice, ali i mala i srednja preduzeća, dodala je ona.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala