Bivši advokat FBI-ja priznao falsifikovanje dokumenta o „Trampovoj zaveri sa Rusijom“

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu
Zgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši advokat Federalnog istražnog biroa (FBI) Kevin Klajnsmit priznao je da je falsifikovao dokumenta o slučaju protiv okruženja američkog predsednika Donalda Trampa, saopštio je televizijski kanal „Foks njuz“. Presuda će biti objavljena 10. decembra.

Generalni ispektor Ministarstva pravde optužio je Klajnsmita za falsifikovanje i-mejla u vezi sa bivšim saradnikom štaba Kartera Pejdža. Sa svoje strane, Klajnsmit je izjavio da Pejdž nije sarađivao sa obaveštajnim službama zemlje, kada je u stvari u prošlosti davao informacije Centralnoj obaveštajnoj agenciji. Na osnovu te izjave, Ministarstvo pravde je odobrilo praćenje Pejdža sa nalogom koji je izdao tajni sud.

Republikanci iz Senata istražuju okolnosti praćenja Pejdža i drugih bivših saradnika Trampovog štaba. Praćenje je vršeno u okviru istrage glasina o Trampovim „ruskim vezama“, čije su postojanje Bela kuća i Kremlj negirali, a specijalni tužilac Robert Muler nije potvrdio nakon dvogodišnje istrage.

Zgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Bivši advokat FBI-ja izjasniće se krivim za falsifikovanje dokumenata o ruskom uticaju u SAD

On je podneo krivičnu prijavu protiv brojnih Trampovih bivših saradnika i prijatelja, ali se optužbe se nisu ticale navodne „zavere s Rusijom“. Protiv Pejdža nisu bile podignute optužnice.

Slučaj Klajnsmita je prvi krivični slučaj nakon što je je izveštaj generalnog inspektora kritikovao FBI zbog metoda vođenja „istrage o Rusiji“.

Dokaz o lovu na veštice?

Američki predsednik Donald Tramp dugo je tvrdio da su istrage o ruskom uticaju i nadzor njegove kampanje politički motivisani, a istragu je nazvao „lovom na veštice“. Međutim, nije sigurno da će Klajnsmitova krivica, ukoliko se to dogodi, podupreti njegove optužbe. Prema „Njujork tajmsu“, tužioci ne nameravaju da saopšte da su postupci bivšeg advokata FBI-ja deo plana u većoj zaveri.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala