Bivši advokat FBI-ja izjasniće se krivim za falsifikovanje dokumenata o ruskom uticaju u SAD

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu
Zgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši advokat FBI-ja Kevin Klajnsmit okrivljen je u Vašingtonu za falsifikovanje dokumenata i priznaće krivicu u sporazumu o priznanju sa tužiteljima koji vrše istragu o ruskom uticaju na američke izbore, objavili su američki mediji. Očekuje se da će priznati da je lažirao dokument koji je doprineo pokretanju istrage protiv Trampa i njegovog tima.

On će, kako se izveštava, priznati da je izmenio sadržaj i-mejla koji je poslala CIA, a kojim je dozvoljeno da FBI obnovi nalog za nadzor Trampovog savetnika za kampanju Kartera Pejdža 2017. Takav nalog omogućava da se prati komunikacija osobe za koju se sumnja da je strani agent. Klajnsmitovi advokati ranije su tvrdili da je njihov klijent izmenio i-mejl poruke kako bi „kolegi“ razjasnio činjenice u njemu.

Pejdž je bio angažovan u Trampovoj kampanji 2016. godine i privukao je pažnju agenata FBI-ja, koji su ga sumnjičili da je podlegao ruskim naporima da utiču na predsedničku kampanju. FBI je od Agencije CIA tražio informacije o Pejdžu, a obaveštajna agencija objasnila je da je on redovno davao podatke o svojim kontaktima u Rusiji, čime je postao meta CIA.

U tom i-mejlu navedeno da je Pejdž radio kao izvor CIA, ali Klajnsmit je promenio referencu tako da država nije bila izvor.

„Kevin duboko žali što je izmenio i-mejl“, rekao je Klajnsmitov advokat. „Nikada nije imao nameru da zavara sud ili kolege jer je verovao da su informacije koje je preneo tačne“.

Izveštaj generalnog inspektora Ministarstva pravde našao je brojne netačnosti u prijavama FBI-ja za praćenje Pejdža.

Pejdž je praćen u sklopu istrage FBI o navodnoj saradnji Trampove kampanje 2016. i ruskih operativaca. Agenti FBI-ja koji su pokrenuli istragu dali su Trampu svoj prvi izveštaj kao republikanskom kandidatu. Zapisnik sa sadržajem brifinga odobrio je bivši agent Peter Strzok, kao i Klajnsmit.

Dokaz o lovu na veštice?

Američki predsednik Donald Tramp dugo je tvrdio da su istrage o ruskom uticaju i nadzor njegove kampanje politički motivisani, a istragu je nazvao „lovom na veštice“. Međutim, nije sigurno da će Klajnsmitova krivica, ukoliko se to dogodi, podupreti njegove optužbe. Prema Njujork tajmsu, tužioci ne nameravaju da saopšte da su akcije bivšeg advokata FBI-ja deo plana u većoj zaveri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala