Dogovorena nova vlada Severne Makedonije

© AP Photo / Alessandra TarantinoSkoplje
Skoplje - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zoran Zaev, lider SDSM i mandatar, uspeo je da postigne kompromis sa albanskom strankom DUI o formiranju nove vlade Severne Makedonije. Prema tom dogovoru, DUI će odustati od mesta premijera, koje pripada Zaevu, a zauzvrat će dobiti ministarstva policije, spoljne politike i admnistracije.

Branko Đorđevski politikolog iz Skoplja smatra da je dobro što su postigli ovakav dogovor i što je izbegnuta situacija da se uvede novo pravilo i institucija takozvanog rotirajućeg premijera po nacionalnom ključu.

Novi sastav vlade – izbegnuta federalizacija

„Da nije bilo dogovora, moglo bi da dođe do drastične promene političkog sistema u Makedoniji. Uveli bi se novi etnički kriterijumi u izvršavanju državnih funkcija i to bi bio još jedan korak prema putu etnizacije države, da ne kažem federalizacije“, kaže naš sagovornik.

Vlada će imati podršku samo 62 poslanika što je malo, odnosno, čini je prilično slabom i zbog toga će se možda teže usvajati neki zakoni u parlamentu. Po mišljenju našeg sagovornika, Albanci nisu profitirali sa ministartsvima koje su dobli.

„Resor spoljnih poslova za Albance jeste vid popuštanja, ali ove godine i ne vidim neke spoljnopolitičke izazove. Dogovori sa Grčkom  i Bugarskom su potpisani, zemlja je ušla u NATO, ostao je početak pregovaranja sa EU koji će ionako biti dug,“ smatra Đorđevski.

Ne zna se ko vodi parlament

On kaže i da se još ne zna da li će parlament voditi Albanac ili Makedonac, kao i da li će Zaev dobiti zamenika iz albanskih redova.

Lider SDSM Zoran Zaev u četvrtak 13. avgusta dobio je mandat za formiranje nove vlade u ime stranke koja je dobila najviše madata na varednim parmentarnim izborima.

Na tim izborima koji su održani 15. jula, koalicija SDSM „Možemo“ osvojila je 46 madata, a VMRO-DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta. Najveća albanska partija, DUI, ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Levica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika. DUI je tokom kampanje samostalno nastupao i tražio bezuslovno da dobije mesto premijera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala