Srbija formira specijalni tim za zaštitu svetinja

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije trebalo bi u narednim danima da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi naš narod.

Ova ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio o nužnosti uspostavljanja ovakvog tela podstaknut novim udarima vlasti u Prištini na manastir Visoki Dečani, dobila je veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima, prenose Novosti.

Ideja šefa države je da se kroz rad ovog tima međunarodnoj javnosti argumentovano predoče svi rizici od nestajanja hrišćanske baštine, pre svega na KiM, ali i da se spreči da slična zla sudbina zadesi srpska sveta mesta u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori.

Kako saznajemo, ovaj tim trebalo bi da čini značajan broj eksperata iz raznih oblasti, od istoričara i istoričara umetnosti, arhitekata, slikara, do crkvenih velikodostojnika i intelektualaca, uglednih javnih ličnosti.

Predsednik Vučić poručio je da je zaštita srpske kulturne i verske baštine, pre svega na KiM, ali i na drugim mestima na kojima žive naši sunarodnici, prioritet naše državne politike. On je upozorio da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, kao i da je taj čin u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i sa propisima koje je donela Priština.

Vučić je najavio da će na narednom sastanku u Briselu, 7. septembra, od predstavnika kosovskih Albanaca i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Jedan od ciljeva - svetu predočiti udare na hramove, od Dečana, pa nadalje

Prema podacima Kancelarije za KiM, na prostoru južne srpske pokrajine nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. Oko 150 crkava, manastira i drugih verskih objekata SPC uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture. Uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Srpska baština decenijama je bila na udaru i u Hrvatskoj, gde je po mnogima nad njom sproveden "kulturni genocid". Prema nekim podacima, samo tokom rata devedesetih iz srpskih crkava u Hrvatskoj nestalo je više od 7.000 ikona. Trenutno su na delu i pokušaji "svojatanja" srpske baštine u Crnoj Gori.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala