Rusija nije pronašla vakcinu samo zbog sebe — čemu osporavanja /video/

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Surevnjivosti na planetarnoj sceni su utoliko čudnije što Rusija nije samo za sebe pronalazila i tražila lek protiv virusa korona, već će vakcina Sputnjik biti svetska tekovina, kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović.

Nakon pet meseci od proglašenja svetske pandemije, ruski naučnici su objavili da imaju rešenje protiv te globalne pošasti. Korona virus je suviše dramatična pojava na celoj planeti, sa posledicama koje nas sve zapanjuju, kaže Božinović i dodaje da ćemo tek videti kako će se sve odraziti na socijalne i ekonomske odnose.

U takvom ambijentu je prirodno, smatra naš sagovornik, da čuvene svetske laboratorije istražuju tu pojavu koja je i dalje za lekare misterija i nepoznanica.

„Ako je jedna država kao što je Rusija sa tako snažnim naučnim potencijalom objavila da je pronašla vakcinu, onda sam ja spokojan da iza toga leži jedno ozbiljno istraživanje. Vakcina se istražuje godinama i tek će vreme pokazati koliko ona dugo štiti od ove bolesti. Međutim, ta vest mora da se primi sa velikim respektom“, rekao je ambasador Božinović.

Ruska vakcina će biti svetska tekovina

„Nadam se da će političari znati da se prema ruskoj vakcini odnose sa merom i da ne pomućuju taj tračak nade koji se kod nas pojavio. To što je saopšteno da će vakcina ‘Sputnjik’ koštati oko 10 dolara i da će je Rusija poklanjati zemljama koje ne budu mogle da je priušte, dobre su vesti pogotovo u vremenu kada nam je svima potrebno ohrabrenje. Ostaje nam da ruskim naučnicima poželimo da i dalje nastave da prate kako se cela situacija razvija kako bi svima nama olakšali život“, rekao je naš sagovornik.

Pervaя v mire vakcina ot koronavirusa - Sputnik Srbija
Kroz mesec dana počinje masovna vakcinacija u Rusiji

Rusija se ne pravi važna zbog vakcine

Božinović kaže da je spreman da primi rusku vakcinu ali ne samo zbog činjenice da ju je već primila i ćerka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Naš sagovornik ističe činjenicu da ćerka prvog čoveka Rusije nije maloletna već da ju je primila na svoju odgovornost, jer je i sama naučni radnik.

„To je bio psihološki test koji je veoma bio primećen ali i razlog više da se ne pomisli kako se Rusija pravi važna, što inače ovih dana možete da nađete u svetskim medijima“, naglasio je naš sagovornik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala