Pretnja nemačkom suverenitetu: Berlin razmatra da tuži Vašington zbog „Severnog toka 2“

© AP Photo / Markus SchreiberZgrada nemačkog parlamenta Bundestaga u Berlinu
Zgrada nemačkog parlamenta Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta nemačkog Bundestaga za energetiku Klaus Ernst izjavio je da Berlin razmatra mogućnost podnošenja tužbi raznim sudovima zbog postupaka Amerike, imajući u vidu sankcije gasovodu „Severni tok 2“. Postupke SAD on je nazvao pretnjom suverenitetu Nemačke.
„Te sankcije ne tiču se američke teritorije, tiču se Evropske unije, a EU smatra da takav uticaj protivreči međunarodnom pravu“, izjavio je on.

Prema rečima Ernsta, pretnje uvođenjem sankcija protiv luke grada Zasnic, koja je logistički centar gasovoda, podiže postupke Vašingtona na novi nivo – to nisu prosto sankcije protiv kompanije, već i pretnja vladinim institucijama koje su odobrile realizaciju projekta.

„U najmanju ruku bih to nazvao javno neprijateljskim činom, zbog čega mislim da je sada došao trenutak kada treba jasno i precizno odreagovati“, istakao je parlamentarac.

Poslanik Bundestaga je dodao da, ukoliko pregovori s Vašigtonom ne pomognu, Brisel mora da pribegne kontrasankcijama, kako „ne bi večito bio vreća za udaranje“.

Pored toga, političar smatra da je potrebno da Nemačka uvede dodatne carine na američki prirodni tečni gas, koje bi u slučaju eskalacije sukoba mogle da prerastu u potuni embargo.

Obraćanje UN – odavno neizbežna mera

Ranije danas je saopšteno da u nemačkom Bundestagu razmatraju mogućnosti obraćanja Ujedinjenim nacijama zbog američkih pretnji da će uvesti sankcije gasovodu „Severni tok 2“.

S tim u vezi, kolega Ernsta iz Bundestaga Valdemar Gert je u komentaru za TV kanal „360“ priznao da je obraćenje Ujedinjenim nacijama odavno neizbežna mera.

„Za svaku zemlju je teško da se sama suprotstavi američkim akcijama, tim pre Nemačkoj, čija privreda mnogo zavisi od američkog biznisa“, priznao je on.
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Nemački ministar objasnio zašto žele ruski, a ne američki gas

Gert je apel Ujedinjenim nacijama nazvao pokušajem odbrane svog prava na energetsku nezavisnost.

Prema njegovom mišljenju, to će takođe biti test koji će pomoći da se utvrdi efikasnost samih Ujedinjenih nacija.

Istovremeno, političar je dodao da svrha tog obraćanja neće biti uvođenje sankcija Sjedinjenim Američkim Državama, već stvaranje platforme za suprotstavljanje američkim vlastima. Kako je rekao, to će pomoći da se projekat završi.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Američki Stejt department je pre toga uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala