Nekoliko scenarija za nastavu na fakultetima

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICIvanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović kaže da će sredinom septembra biti odlučeno kako će izgledati nastava za studente od 1. oktobra, u novoj školskoj godini.

Univerzitet je predvideo nekoliko scenarija: normalan rad i nastavu na fakultetima, rad na daljinu i kombinovano – rad na daljinu i na fakultetima.

„Pretpostavljam da će zbog okolnosti, naročito u zimskom semestru, prevladati kombinovani model. Za praktični deo nastave studenti će dolaze na fakultet, a za teorijski deo nastava će se odvijati onlajn“, rekla je Popovićeva Tanjugu.

Kako kaže, oktobar je daleko, a odluka koji scenario će se primenjivati u nastavi biće doneta sredinom septembra.

Na nekoliko fakulteta, kako je navela, biće realizovani pilot programi onlajn provere znanja – onlajn ispiti. Još se ne zna na kojim fakultetima će studenti imati priliku da polažu ispite od kuće.

„Za mnoge predmete, na mnogim fakultetima je organizacija onlajn polaganja ispita moguća. Međutim, imate masovne ispite gde je to teško ostvariti. Sa druge strane, ne sme se ugroziti kvalitet obrazovanja, kvalitet diplome koja se stiče“, rekla je rektorka.

Do oktobra fakultete očekuju ispitni rokovi i drugi krug upisa, koji počinje 4. septembra. Još na početku školske godine doneta je odluka da ove godine fakulteti organizuju sedam ispitnih rokova zbog Evropskih univerzitetskih igara, koje su odložene zbog korone.

„Verujem da će fakulteti naći način i biti fleksibilni kako bi se omogućilo studentima da pokažu znanje“, istakla je ona.

Na pojedinim fakultetima ostalo je dosta budžetskih mesta, a rektorka veruje da će oni biti popunjeni u septembru.

„Šteta da se ne iskoristi šansa za budžetsko mesto na univerzitetima u Srbiji, jer tu nema plaćanja školarine“, zaključila je Popovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala