Bugarski poslanik predložio da se skrate mandati poslanicima

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg Narodne skupštine Bugarske Veselin Mareški pozvao je na smanjenje broja mandata na koje mogu da budu predloženi poslanici parlamenta.
„Ako situacija dođe do sazivanja Velike narodne skupštine i usvajanje novog Ustava, jedna od promena trebalo bi da uključuje ograničenje poslaničkih, predsedničkih i ministarskih mandata, kao i mandata šefova administracija. Jedan mandat je dovoljan da pokaže da li su u stanju da upravljaju ili ne. Postoje ljudi u parlamentu koji su ovde već tri-četiri mandata, pritom realno nisu ništa učinili da poboljšaju život Bugara. Jedni isti sede tu godinama, a Bugarska je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, rekao je Mareški.

Premijer Bugarske Bojko Borisov obratio se u petak naciji u vezi sa protestima koji već duže vreme potresaju tu zemlju, predloživši da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav.

Kako je objasnio, ustavne izmene ticaće se pre svega Narodnog sobranja, ali i rada državnog tužioca, čiju ostavku zahtevaju demonstranti. Pored toga, Borisov je predložio da se smanji broj poslanika sa 240 na 120, kao i da se umanji broj mesta u Velikom narodnom sobranju sa 400 na 280. Kada je reč o glavnom tužiocu, Borisov je rekao da bi on trebalo da izlaže jednom u svakih šest meseci pred Narodnim sobranjem, kako bi poslanici imali priliku da od njega zatraže objašnjenja za pojedine slučajeve.

Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Bugarski premijer: Danas ću predložiti nacrt novog Ustava

Da bi se izmenio Ustav, potrebno je da se organizuje Velika narodna skupština (broj poslanika, za razliku od uobičajene Narodne skupštine sa 240 predstavnika, iznosi 400). Velika narodna skupština saziva se odlukom parlamenta, mora je podržati najmanje 161 poslanik, nakon čega predsednik zemlje raspisuje odgovarajuće izbore.

„Čim Narodna skupština donese odluku o izborima za Veliku narodnu skupštinu u skladu sa članom 160 Ustava, premijer će istog dana odstupiti sa te pozicije“, obećao je Borisov u petak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala