Bugarski premijer: Danas ću predložiti nacrt novog Ustava

© AP Photo / Olivier MatthysBugarski premijer Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je da će nacrt ovog Ustava biti podnet Narodnoj skupštini još danas, a da će glasanje biti održano 2. septembra, kako je i ranije najavljeno.
„Danas ćemo podneti Narodnoj skupštini nacrt Ustava, kako bismo raskrinkali laž o tome da je to ustav stranke GERB (vladajuća stranka Bojka Borisova). Velika narodna skupština može u nacrtu promeniti bilo koji deo i tačku, uneti bilo kakav predlog, uključujući i predloge predsednika i glavnog tužioca“, rekao je bugarski premijer.

Prema rečima šefa vlade, već danas će početi da rešava pitanje elektronskog glasanja, i naložiće potpredsedniku vlade Tomislavu Dončevu da kupi mašine za glasanje.

Analitičar Hristo Pančugov rekao da sumnja da će predlog Borisova zadovoljiti demonstrante, koji su u početku zahtevali ostavku vlade i tužioca Ivana Geševa.

„Mislim da takav potez neće izmeniti situaciju sa protestima iz jednog prostog razloga – na početku svog izlaganja Borisov je konstatovao da je državi potreban 'restart', odnosno, on je priznao da država ne funkcioniše onako kako bi trebalo“, rekao je bugarski ekspert za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Ranije je predsednik Rumen Radev kritikovao predlog Borisova da se sazove skupština radi unošenja izmena u Ustav, rekavši da „vlast koja je ugušila slobodu govora ne može predlagati diskusiju o budućnosti Bugarske“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala