U Estoniji otkriven spomenik „šumskoj braći“

© Flickr / Alex LiivetZastava Estonije
Zastava Estonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U estonskom selu Lulupe na ostrvu Sarema otkriven je spomenik pripadnicima oružanih nacionalističkih formacija „šumska braća“, objavio je portal estonske radio-televizije ERR.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je predsednik estonskog parlamenta Hen Poluas, koji je „šumsku braću“ nazvao borcima za slobodu. „‘Šumska braća’ i kasnije disidenti, čitava ova tema, njihova borba, cilj i ideje premalo su razmatrani i sa dozom stida. Oni su naši heroji. Borili su se za nezavisnost Estonije, za naš narod i trebalo bi da im budemo zahvalni i, nesumnjivo, da smelo o tome govorimo“, istakao je Poluas.

Portal napominje da je među stanovnicima Sarema odnos prema komandantu odreda koji je operisao na ostrvu, Elmaru Ilpu, protivrečan. Ilp je držao u napetosti okupatorske vlasti na ostrvu do leta 1950, ali su ga se, takođe, bojali i meštani. Postoje i oni koji ga smatraju zločincem, na čijim je rukama krv lokalnih stanovnika, piše ERR.

„Šumska braća“ bile su nacionalističke grupe koje su delovale od 1940-ih do 1950-ih na teritoriji Litvanije, Letonije i Estonije protiv sovjetske vlasti i zalagale se za obnavljanje državne nezavisnosti ovih republika.

Većina njihovih pripadnika prebegla je u partizane nakon oslobađanja Estonije od nacista 1944. godine u nadi da će izbeći kaznu za zločine počinjene tokom nemačke okupacije. Oni su učestvovali u masovnom istrebljenju civila, uključujući Jevreje. „Šumska braća“ organizovala su odrede koji su se borili protiv komunista i terorisali civile odane sovjetskom sistemu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala