Pritisak na Kinu: Amerika spremna da zaključi sporazum sa Rusijom o ofanzivnom naoružanju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander M" sa poligona u Astrahanskoj oblasti
Lansiranje balističke rakete operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander M sa poligona u Astrahanskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD bi mogle prihvatiti da zaključe sa Rusijom novi sporazum o nuklearnom strateškom naoružanju, iako smatraju Kinu pretnjom koju treba „hitno“ rešiti, izjavio je specijalni predstavnik SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli.
„To je, po meni, vrlo pametan pristup, posebno jer se mi, možda, možemo dogovoriti da Rusiji o nekim okvirima u koje bismo želeli da uđe i Kina“, rekao je Bilingsli u intervjuu japanskom listu „Nikej“.

On smatra da bi potpisivanje sa Rusijom novog sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju moglo izvršiti pritisak na Kinu, koja predstavlja neposrednu pretnju.

Bilingsli je naglasio da je to „fleksibilan proces“ u kojem se odustalo od zahteva da se istovremeno zaključi sporazum između SAD, Kine i Rusije.

„Naša koncepcija je da se mogu voditi i bilateralni pregovori, kako između SAD i Rusije, tako i između SAD i Kine sve dok oni, na kraju, ne pređu u trostrani okvir“, rekao je diplomata.

On je naglasio da Vašington namerava da nastavi da vrši pritisak na Peking sa ciljem da se Kina uključi u pregovore. U isto vreme, rukovodilac resora za kontrolu naoružanja Kine Fu Cung je izjavio ranije da, „ako SAD kažu da žele da se spuste na kineski nuklearni nivo, Kina će biti srećna da se već sutra uključi u pregovore“, dodavši da oni znaju da od toga nema ništa.

Podsetimo, nova runda konsultacija Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti planirana je za 16-18. avgust u Beču. Belingsli je napisao na tviteru da SAD šalju jednu od najreprezentativnijih delegacija svih vremena. Uključuje mnogo uticajnih generala i admirala, kao i zaposlene u Pentagonu i Ministarstvu energetike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala