Najveće naftne kompanije izgubile 90 milijardi dolara

© AP Photo / DAVE WATSONNaftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku
Naftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najveće svetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

U poslednja tri tromesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara, prenosi See biz.

Analiza "Karbon Trekera" pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije, uključujući "Rojal Dač Šel", "BP", "Total", "Ševron", "Repsol", "Eni" i "Ekjuinor", saopštile da je došlo do smanjenja vrednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi Gardijan.

Pad vrednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija korona virusa. Kolaps naftnog tržišta zabeležen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 dolara za barel.

I prošle sedmice je došlo do istorijske promene na listi najvrednijih svetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant "Epl" potisnuo je sa prvog mesta saudijskog naftnog giganta "Aramkoa".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala