Glavna protivnica Lukašenka obratila se narodu: Odbranimo naš izbor zajedno

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska na predizbornom mitingu u Minsku
Predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska na predizbornom mitingu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska obratila se građanima Belorusije i zahvalila svima koji su je podržali i pozvala građane da zajedno odbrane njihov izbor. Prema rečima političarke, pristalice promena čine većinu glasača, što je, kako kaže, potkrepljeno dokazima, i oni su „učinile nemoguće“.
„Postoje dokumentovani dokazi toga - kopije zapisnika. Tamo, gde su komisije pošteno prebrojale glasove, imala sam podršku od 60 do 70 odsto građana, a u Novoj Borovoj – 90 odsto“, rekla je Tihanovska.

Ona je istakla da izbor naroda može da se štiti samo legalnim i nenasilnim načinima, i podsetila na činjenicu da se sada na ulicama beloruskih gradova odvija krvoproliće.

„Sa bolom gledam na ono što se dešava u našoj zemlji poslednjih dana. Za mene i, sigurna sam, za svakog od nas - pristalica promena, ljudski život je najvrednija stvar“, naglasila je.

Tihanovska je pozvala vlasti da zaustave samovolju i započnu dijalog. Kako bi to postigla, zamolila je gradonačelnike gradova da 15. i 16. avgusta organizuju mirna masovne sastanke.

Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska na mitingu u beloruskom gradu Borisovu - Sputnik Srbija
Tihanovska pozvala Beloruse da ne idu na proteste

Na kraju govora, političkarka je još jednom istakla da demonstranti nisu ratoborno nastrojeni i zahvalila pripadnicima snaga bezbednosti koji su odbili da izvrše „zločinačke naredbe“, kao i preduzećima koja su objavila štrajk.

„Odbranimo naš izbor zajedno. Potpišite se za to, za šta ste glasali, za mene, Svetlanu Tihanovsku. Poziv će biti ispod video-snimka. Molim vas, nemojte ćutati. Naši glasovi se moraju čuti“, zaključila je ona.

Podsetimo, protesti u Belorusiji ne jenjavaju od nedelje, kada je na predsedničkim izborima još jednom pobedio Aleksandar Lukašenko. Do sada je jedna osoba poginula, dok je veći broj povređen.

Centralna izborna komisija Belorusije objavila je u četvrtak konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Minsku. Prema podacima CIK-a za aktuelnog predsednika države Aleksandra Lukašenka u Minsku je glasalo 64,49 odsto birača, a za glavnog opozicionog protivkandidata, Svetlanu Tihanovsku, 14,92 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala