Tihanovska pozvala Beloruse da ne idu na proteste

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska na mitingu u beloruskom gradu Borisovu
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska na mitingu u beloruskom gradu Borisovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska pozvala je Beloruse da ne učestvuju na neprijavljenim protestima.

Tihanovska je u video-poruci zahvalila Belorusima za podršku na izborima.

„Narod Belorusije je izabrao. Sa zahvalnošću i toplinom se obraćam svim građanima koji su me sve vreme podržavali“, rekla je ona.

Tihanovska je, takođe, pozvala ljude da poštuju zakon i budu oprezni.

„Ne želim krv i nasilje. Molim vas da se ne sukobljavate sa policijom, da izlazite na trg, kako ne biste svoj život doveli u opasnost. Vodite računa o sebi i svojim najmilijima“, rekla je Tihanovska.

Ranije je saopšteno da je Tihanovska napustila Belorusiju i da se nalazi u Litvaniji.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80,08 odsto glasova, za njim sledi Svetlana Tihanovska sa 10,09 odsto. Pri tome, štab Tihanovske je saopštio da ne priznaje rezultate CIK-a, istakavši da podaci sa biračkih mesta u svim regionima zemlje pokazuju da je ona osvojila između 70 i 80 odsto glasova.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni neodobreni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala