Rusija: Spoljne sile pokušavaju da destabilizuju Belorusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji da se pronađe „ruski trag“ u organizaciji nemira u Belorusiji su neosnovani, mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Važno je istaći da su pokušaji da se pronađe takozvani ’ruski trag‘ u organizaciji nemira u zemlji neosnovani. Naglašavam da je Rusija bila i ostala pouzdan saveznik i prijatelj Belorusije i bratskog beloruskog naroda. Uverena sam da su pokušaji da se unese razdor između nas osuđeni na propast“, ocenila je Zaharova.

Ona je naglasila da Moskva primećuje neviđeni pritisak koji strani partneri vrše na vlasti Belorusije u cilju destabilizacije situacije u zemlji.

„Mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja u poslove suverene države s ciljem da se unesu podele u društvo i destabilizuje situacija“, konstatovala je portparolka MIP-a Rusije.
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija: Zapad pokušava da potkopa saradnju Moskve i Minska

Ona je naglasila da je Moskva zabrinuta zbog situacije u Belorusiji nakon predsedničkih izbora.

„Pažljivo pratimo događaje koji se odvijaju poslednjih dana u Belorusiji. Zabrinuti smo zbog informacija o incidentima na ulicama niza beloruskih gradova koji su povezani sa narušavanjem reda, a koji su se odvijali nakon predsedničkih izbora“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je dodala da je Rusija zainteresovana za stabilizaciju situacije u Belorusiji i nada se da će se uskoro situacija u toj zemlji stabilizovati.

„Pozivamo sve strane na suzdržanost i razboritost. Potvrđujemo zainteresovanost za stabilnu unutarpolitičku situaciju u Belorusiji. Računamo na to da će se situacija u zemlji uskoro normalizovati i vratiti u mirne okvire“, rekla je diplomata.

Prema njenim rečima, ruska strana očekuje da će se uskoro rešiti situacija sa hapšenjem 33 državljana Rusije u Belorusiji uoči predsedničkih izbora.

Ona je dodala da je većina ruskih novinara, uhapšenih u Belorusiji, puštena na slobodu.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. 

U zemlji već četvrti dan traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Sva četiri opoziciona kandidata saopštila su da ne prihvataju rezultate izbora. U mnogim gradovima izbili su neredi. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala