Rusija: Zapad pokušava da potkopa saradnju Moskve i Minska

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iza izjava o potrebi uvođenja sankcija protiv Rusije zbog događaja u Belorusiji mogu se videti istinski ciljevi podrške beloruskoj opoziciji zapadnog establišmenta ─ da maksimalno potkopa strateško partnerstvo i saradnju Minska i Moskve, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Državne dume Leonid Slucki.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Poljske Jacek Sariuš-Voljski izjavio je ranije da bi, zbog događaja u Belorusiji, gde od nedelje nakon završetka glasanja na predsedničkim izbora traju protesti, trebalo uvesti sankcije Rusiji, a ne Belorusiji.

„Pozivi evropskog poslanika da se Rusiji uvedu sankcije zbog događaja u Belorusiji na prvi pogled su još jedna manifestacija ‘trgovine rusofobijom’. Međutim, ova izjava javno pokazuje prave ciljeve zapadnog establišmenta u podršku beloruskoj opoziciji: da maksimalno potkopa strateško partnerstvo i saradnju Minska i Moskve, primenivši u Belorusiji ukrajinski scenario“, rekao je Slucki novinarima.

Nije Rusija umešana u događaje u Belorusiji, već Zapad 

On je istakao da u Belorusiju nema nikakvog ruskog mešanja i da ga nikada nije ni bilo.

„Naprotiv, prisutni su pritisak i uplitanje Zapada. Litvanija, Letonija i Poljska su bez ikakvih razgovora sa zvaničnom beloruskom stranom već pripremile svoj plan za ‘rešavanje krize’, koji više liči na ultimatum. Sankcijama prete i preko okeana“, izjavio je on.

Poslanik je dodao da je belorusko društvo u stanju da samostalno razume situaciju u zemlji bez ikakvih spoljnih nagoveštaja.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala