Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Pompeo: Rusija će platiti ogromnu cenu ako je sarađivala sa talibanima

© AP Photo / Petr David JosekAmerički državni sekretat Majk Pompeo
Američki državni sekretat Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio je Rusiji da će platiti ogromnu cenu ako se potvrde izveštaji da je platila talibanima za ubistvo američkih vojnika u Avganistanu.
„Ukoliko Rusi nude novac za ubistvo Amerikanaca ili uopšte ljudi sa Zapada, moraće da plate ogromnu cenu. To sam rekao ministru spoljnih poslova (Sergeju) Lavrovu. Znam da je i naša vojska razgovarala sa njihovim (vojnim) rukovodstvom. To nećemo tolerisati“, rekao je Pompeo.

Krajem juna „Njujork tajms“ je objavio članak u kojem se poziva na neimenovane američke obaveštajne agente, tvrdeći da je ruska vojna obaveštajna služba navodno ponudila nagradu militantima povezanim sa talibanima za napad na američke vojnike u Avganistanu. List nije pružio nikakve dokaze.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Trampov savetnik: Moskva će platiti ako se dokaže „zavera“ Rusije s talibanima

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ovaj članak lažnim, a ministar Sergej Lavrov povezao je te optužbe sa unutrašnjom političkom borbom uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je, sa svoje strane, rekao da je članak naručen. Prema njegovim rečima, američka obaveštajna služba informacije „Njujork tajmsa“ nije smatrala verodostojnim.

Portparol talibana Suheil Šahin rekao je za Sputnjik da izveštaji o „dogovoru“ sa Rusijom predstavljaju „pogrešne i neosnovane informacije“ koje su, kako je rekao, raširile vlasti u Kabulu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala