Poljska: Rusiji uvesti sankcije zbog događaja u Belorusiji

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog događaja u Belorusiji, gde od nedelje nakon završetka glasanja na predsedničkim izbora traju protesti, trebalo bi uvesti sankcije Rusiji, a ne Belorusiji, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta iz Poljske Jacek Sariuš-Voljski.
„Ono što bi mogla da učini Evropska unija i što bi mogla da predloži Poljska je da se sankcije usmere na Rusiju, a ne na Belorusiju, jer je ovo poput kažnjavanja mačem, a ne rukom. Ukoliko bi se neutralizovala uloga ruskog mešanja ili čak aneksije, mislim da bi se Belorusi sami snašli u izgradnji demokratije“, izjavio je Sariuš-Voljski za „Poljski radio“.

Evropski poslanik izrazio je žaljenje zbog, kako kaže, nedovoljno oštre reakcije EU na situaciju u Belorusiji.

„Odnos prema onome što se događa u Belorusiji onome što se radi u Belorusiji bio bi potpuno drugačiji da oni, koji imaju vlast u EU, ne stavljaju odnose i poslovanje s Rusijom iznad podrške demokratkih pokreta u Belorusiji, priznajući u određenom smislu da je to teritorija ruskog uticaja“, rekao je poslanik.

Prema njegovom mišljenju, reakcija EU na događaje u Belorusiji „nedovoljna je, u nekom smislu sramotna i nedovoljno odvažna“.

Dešavanja u Belorusiji - prilika da Nemačka promeni pristup prema „Severnom toku 2“

Njegovo mišljenje deli i ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak. On bi želeo da događaji u Belorusiji podstaknu Nemačku da preispita svoj odnos prema izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.

„Nadam se da će možda to biti još jedan element koji će navesti određene zemlje EU i NATO-a da promene, na primer, svoj pristup 'Severnom toku 2', odnosno prema tom političkom rusko-nemačkom preduzeću“, rekao je Blaščak.

Ministar je irazio nadu da će „one još jednom razmisliti, posebno Nemačka, da poslovanje sa Rusijom nije u interesu slobodnog sveta“.

Pripadnici specijalnih jedinica u Minsku tokom protesta - Sputnik Srbija
U Belorusiji preminuo muškarac koga je policija hapsila zbog učešća u protestima

U vezi sa dešavanjima u Belorusiji, u Evropskoj uniji izražena su mišljenja o mogućnosti razmatranja sankcija protiv Minska.

Rusija i Nemačka su više puta saopštavale da je projekat gasovoda „Severni tok 2“ komercijalan i koristan za nemačku stranu.

Ruska strana je takođe više pita izjavljivala da je na Zapadu postalo moderno da se ona optužuje za sve probleme i nazivala to „rusofobičnim ludilom“. Rusija je u više navrata isticala i da računa na razvoj obostrano korisnih rusko-beloruskih odnosa u svim oblastima, na produbljivanje saradnje unutar Saveza Rusije i Belorusije i na povećanje integracionih procesa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala