Medvedev objasnio zbog čega Rusija treba da ima svoj internet

CC0 / Pixabay / Visoke tehnologije
Visoke tehnologije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija polazi od toga da država treba da ima pravo da sama upravlja svojim informacionim prostorom, jer je to jedan od znakova suvereniteta, rekao je zamenik predsednika Saveta federacije Rusije Dmitrij Medvedev.

„To treba da realizujemo na međunarodnom nivou“, dodao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, niz zemalja, pre svega SAD, teže ka tome da koriste internet „kao svoju dedovinu“, zadovoljavajući isključivo svoje ciljeve i ne poštujući međunarodna pravila.

„Sasvim je prirodno da ceo niz zemalja, pre svega SAD, teže da iskoriste internet kao svoju dedovinu, odnosno kao instrument za zadovoljavanje svojih ciljeva. Dovoljno je da se prisetimo poslednje odluke administracije predsednika Donalda Trampa u vezi sa vlasnicima ili društvenim servisima u toj zemlji i aplikacijama koje su povezane s njima. To pokazuje da SAD nameravaju da nastave da sprovode svoju politiku na internetu, pritom tumačeći odluke određenih kompanija ili strana isključivo osiguravajući sopstvene nacionalne interese, ne uzimajući u obzir ni međunarodnu konkurenciju niti bilo kakva međunarodna pravila koja danas postoje“, rekao je Medvedev.

Glasanje u Springfildu - Sputnik Srbija
Obaveštajna služba SAD: Slabljenje Amerike – stalni cilj Rusije
Prema njegovim rečima, Rusija mora biti spremna za moguće ograničavajuće odluke SAD u budućnosti, koje su povezane i sa globalnom mrežom.

On je podsetio da je Amerika pre nekoliko godina razmatrala isključivanje Rusije iz sistema verifikacije plaćanja „Svift“.

Sada, kako je rekao Medvedev, Kina je pod veoma žestokim pritiskom SAD, pritom, deo tih sankcija je povezan sa internetom.

„Stoga moramo biti maksimalno spremni za slične odluke u budućnosti koje sigurno mogu biti povezane i sa globalnom mrežom“, naglasio je on.

Medvedev je dodao da se Rusija dosledno zalaže za ravnopravno učešće svih zemalja u upravljanju internetom, ali da taj predlog nije izazvao neophodni odaziv na međunarodnoj areni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala