Obaveštajna služba SAD: Slabljenje Amerike – stalni cilj Rusije

© AP Photo / Seth PerlmanGlasanje u Springfildu
Glasanje u Springfildu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef nacionalne obaveštajne službe SAD Vilijam Evanina smatra da je „stalni cilj“ Rusije „slabljenje“ Amerike. Kako kaže, Moskva kao da se bavi širenjem dezinformacija sa namerom da „potkopa poverenje u demokratske procese“ izbora.
„Stalni cilj Rusije je da slabi Sjedinjene Američke Države i da umanje našu ulogu u svetu. Rusija nastavlja da širi dezinformacije u SAD sprovodeći razne akcije, uključujući internet-trolove i druge satelite. Te dezinformacije imaju za cilj podrivanje poverenja u naš demokratski proces i da ocrne ono što Rusija vidi kao antiruski ‘establišment’ u Americi“, navedeno je u saopštenju šefa nacionalne obaveštajne službe.

Prema njegovim rečima, nešto više od sto dana uoči izbora, obaveštajna služba primećuje pokušaje da se dobije pristup „privatnim kanalima komunikacije američkih političkih štabova, kandidata i drugih političkih ciljeva“.

„Naši protivnici nastoje da hakuju našu izbornu infrastrukturu i mi nastavljamo da pratimo kako sumnjivi sajber-igrači pokušavaju da dobiju pristup američkim mrežama na državnom i federalnom nivou“, dodao je on.

Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
„Osam mogućih ruskih taktika“ za novembar po mišljenju Vašingtona

Osim toga, kako kaže, neke strane sile „nastavljaju da koriste instrumente uticaja u socijalnim i tradicionalnim medijima, pokušavajući da promene sklonosti birača“ i unesu razdor. Trenutno je glavni fokus američke obaveštajne službe na Kini, Rusiji i Iranu.

Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim”, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala