„Osam mogućih ruskih taktika“ za novembar po mišljenju Vašingtona

© AP Photo / Steve HelberPogled na Belu kuću u Vašingtonu
Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i FBI uputili su saveznim državama dokument u kojem se upozorava na koje bi sve načine Rusija navodno mogla da pokuša da se umeša u predstojeće američke predsedničke izbore u novembru, prenosi RIA pisanje agencije AP.

Kako se navodi, u dokumentu od 3. februara izneti su detalji taktika koje, prema mišljenju Vašingtona, Rusija može da upotrebi za mešanje u izbore, kao na primer „tajne konsultacije“ sa nekim predsedničkim kandidatom ili njegovim izbornim štabom.

Nije, međutim, precizirano kojeg bi to konkretnog kandidata Rusija podržala.

Nabrojano je osam mogućih taktika, koje se mogu podeliti prema stepenu opasnosti koju predstavljaju.

Među onima koje predstavljaju visok stepen opasnosti su hakerski napadi, curenje informacija, korišćenje medija pod kontrolom države za širenje informacija u vezi sa izborima kako bi se uticalo na javno mnjenje, a tu su i ekonomsko-poslovne poluge uticaja na političke ciljeve u SAD i primena lažnih naloga na društvenim mrežama za promovisanje ruskih interesa.

Manju opasnost predstavljaju „manipulisanje izbornom infrastrukturom“, odnosno bazom podataka birača i sistema za brojanje glasova, kao i pružanje finansijske pomoći kandidatima ili izbornim štabovima, navodi se u memorandumu.

U dokumentu se konstatuje i da američke vlasti „ranije nisu primetile da je Rusija pokušala da tako deluje protiv SAD“.

Dokument je pripremljen još pre pandemije virusa korona i zato nema navoda kako pandemija može da utiče na rusku taktiku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov već je ranije ocenio da su tvrdnje o ruskom mešanju u američke „prajmeriz“ paranoične, ističući da u Kremlju očekuju da takvih izveštaja bude sve više kako se izbori budu približavali.

On je na taj način reagovao na ono što je svojevremeno pisao „Njujork tajms“, pozivajući se na informacije obaveštajne službe, da Rusija pokušava da pomogne Donaldu Trampu da bude ponovo izabran, te da će se, s tim ciljem, mešati u izbor kandidata za predsednika u Demokratskoj stranci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala