Otkriveno gde se nalazi fotoreporter Sputnjika koji je nestao u Minsku

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fotoreporter Sputnjika Ilja Pitaljev sa kojim je redakcija izgubila kontakt u toku noći u ponedeljak nalazi se u istražnom zatvoru „Žodino“ u Minskoj oblasti, prenosi Sputnjik Belorusija pozivajući se na izvor u beloruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Fotoreporter je prestao da se javlja u ponedeljak oko 18 sati, a u to vreme je bio zajedno sa kolegama u okolini hotela „Belorusija“, nedaleko od spomenika „Minsk grad heroj“ kraj koga se planiralo okupljanje demonstranata. Posle toga niko nije uspeo da ostvari kontakt sa njim.

„Pitaljev nije među povređenima. Bio je među onima koji su dovedeni i istražni zatvor „Žodino“. Zdrav je i nepovređen. Razlozi privođenja su nepoznati. Protiv njega ne postoji nikakva optužba“, rekao je izvor.

Prethodno su objavljene informacije o privođenju niza ruskih novinara posle predsedničkih izbora u Belorusiji: saradnika „Dejli storma“ Antona Starkova i Dmitrija Lasenka, novinara „Meduze“ Maksima Solopova, dopisnika RT Konstantina Pridibajla, novinara Sputnjika Belorusija Jevgenija Olenika, dopisnika televizijskog kanala „Dožd“, tri fotografa RT-a koji su sarađivali sa video-agencijom Raptli i novinara Semjona Pegova.

Demonstranti ističu transparente u znak podrške uhapšenim novinarima - Sputnik Srbija
Ambasada Rusije u Minsku apeluje na ruske medije da budu oprezni

Pridibajla, Olenika, Pegova, Starkova i Lasenka su oslobodili u ponedeljak, iako je protiv njih tokom hapšenja upotrebljena fizička sila. Novinare „Dožda“ su takođe pustili na slobodu, ali im je zabranjen ulazak u Belorusiju na pet godina.

Glavni urednik RT i MIA „Rasija sevodnja“ Margarita  Simonjan se prethodno obratila beloruskim vlastima i lično predsedniku republike Aleksnadru Lukašenku sa zahtevom da se oslobode privedeni predstavnici medija istakavši da „ na tako grubo privođenje novinara koji rade svoj posao u Belorusiji nemaju pravo“.

Devetog avgusta su u Belorusiji održani predsednički izbori. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,08% glasova. Na čelu države se nalazi već 26 godina.

U noći 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima su počeli neprijavljeni masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kontejnera za smeće. Policija je protiv njih koristila suzavac, vodene topove i svetleće granate i potisnula ih iz centra grada. Nakon opozicionog skupa privedeno je 3.000 ljudi, povređeno je njih oko 100, a poginulih nije bilo, saopštio je MUP Belorusije.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala