Gradonačelnik Ljubljane: Podržavam predlog Vesića da Beograd ima ulicu u našem gradu

© Sputnik / Aleksandar MilačićLjubljana, Slovenija
Ljubljana, Slovenija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da apsolutno podržava predlog da jedna ulica u tom gradu dobije ime Beogradska, koji mu je uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Vesićev predlog je stigao kod nas i on sad ide na Komisiju koja će odgovoriti, a ja lično taj predlog apsolutno podržavam i mislim da će to naša dva grada još više zbližiti“, rekao je Janković u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Naveo je da je ponosan na to što su Beograd i Ljubljana pobratimljeni gradovi i istakao da su odnosi dva grada dobri.

Podsetio je da je u Ljubljani otkriven spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću i očekuje da će, ukoliko epidemiološka situacija po pitanju korona virusa bude normalna, ove godine u Beogradu biti otkriven spomenik Jerneju Kopitaru.

Prazne ulice Beograda tokom policijskog časa – pogled na Hram Svetog Save - Sputnik Srbija
Vlast u Beogradu planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima iz SFRJ

To će, ističe Janković, doprineti tome da saradnja između dva grada ostane na visokom nivou.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Jankoviću i nadležnim organima u Ljubljani da jedna ulica u tom gradu dobije ime Beogradska. Uputio je i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče koja bi bila posvećena pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine, vraćajući se iz zarobljeništva sa oko dve stotine srpskih vojnika, izašao iz voza u Ljubljani i zajedno sa građanima Ljubljane branio taj grad od Italijana.

„Njegova ulica postoji u Ljubljani, ali prilikom moje poslednje posete tom gradu složili smo se da bi to trebalo posebno obeležiti spomen pločom kako bi nove generacije znale ko je i šta je bio Stevan Švabić, koji je takođe deo naše zajedničke istorije“, rekao je Vesić.

Naveo je da će biti dogovoreno šta će pisati na toj spomen ploči i dodao da je Beograd ponudio da finansira spomen ploču koja bi bila postavljena u Ljubljani.

To bi, istakao je Vesić, bio još jedan korak u zajedničkoj saradnji dva grada i dodao da je veoma zahvalan gradonačelniku Ljubljane što na svakom koraku pokazuje da poštuje svoje prijatelje iz Srbije kao što, dodao je, i mi pokazujemo da poštujemo naše prijatelje iz Slovenije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala