Vlast u Beogradu planira da promeni imena ulica dobijena po toponimima iz SFRJ

© Sputnik / Radoje PantovićPrazne ulice Beograda tokom policijskog časa – pogled na Hram Svetog Save
Prazne ulice Beograda tokom policijskog časa – pogled na Hram Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brojne ulice u Beogradu, i to uglavnom one koje nose ime po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije promeniće svoje ime.

Tako će, prema pisanju „Novosti“, žitelji Zagorske ulice u Zemunu uskoro dobiti adresu u Ulici Blagoja Jovovića, koja će biti nazvana po atentatoru na Antu Pavelića.

Nove table osvanuće i na još nekim ulicama. Biće promenjena imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke (Zvezdara). Menjaće se nazivi i Ljubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli.

Ranije je Zadarska ulica preimenovana u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanovu, a gradske vlasti razmišljaju da li da promene imena Sarajevske i Mostarske ulice na Savskom vencu. Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima. O razlozima za promenu naziva ulica govori, za „Novosti“, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

„Grad Beograd u svojoj istoriji bio je glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi. Imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu. Zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije. Nije normalno da mi u Beogradu imamo Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu. Kao što nije normalno ni to što smo imali do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivača VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako. Takođe, nije normalno da se pojedine naše ulice zovu po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Od glavnih gradova republika bivše Jugoslavije samo Podgorica i Skoplje imaju Beogradsku ulicu.

„Moj stav je da je to pitanje reciprociteta“, kaže Vesić

On je dodao da sa druge strane, nemamo ulice koje nose ime gradova u kojima se poštuje Beograd.

„Recimo Beč ima Beogradski trg, a mi nemamo Bečku ulicu, Brisel ima Beogradsku ulicu, ali mi nemamo Briselsku. Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo. Dakle, ulice Beograda pre svega treba da budu način da pokažemo poštovanje prema ljudima koji su zadužili našu zemlju, prema prijateljskim zemljama i narodima, kao i prema onima koji su zadužili čovečanstvo. Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala