Zelenski o protestima u Minsku: Evidentno je da se ne slažu svi sa preliminarnim rezultatima izbora

© AP Photo / Charles PlatiauPredsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Minsk da se pridržava opštepriznatih demokratskih standarda, a Beloruse da odustanu od uličnog nasilja. On je istakao da je evidentno da se u Belorusiji ne slažu svi sa objavljenim preliminarnim rezultatima izbora, na kojima je pobedio dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko.
„Već je očigledno da se u najmanju ruku ne slažu svi u zemlji sa objavljenim preliminarnim rezultatima izbora. A, kao što je poznato, bilo koji legitimitet proizlazi isključivo iz poverenja javnosti. Isključivo iz poverenja. Mi bezuslovno pozivamo naše susede da budu maksimalno tolerantni, strpljivi i da odbace ulično nasilje. Pozivamo na maksimalno otvoren, pa i složen dijalog“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, samo širok dijalog omogućiće da se građanima obezbedi izlaz iz teške situacije i da se pošteno diskutuje o narednim koracima i formatima javne saradnje.

Demonstranti na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Lukašenko: Protestima u Belorusiji upravljali iz Britanije, Poljske i Češke

Predsednik Ukrajine je istakao da je „samo međusobno razumevanje svih strana u stanju da očuva nezavisnost zemlje i omogući njeno dalje kretanje ka slobodi i demokratiji“ i dodao je je Kijev zainteresovan da Belorusija postane nezavisna i demokratska zemlja.

„Ukrajina i ja smo lično izuzetno zainteresovani da Belorusija bude istinski nezavisna i demokratska zemlja sa snažnom ekonomijom i stabilnim društvenim odnosima. Belorusija je naš najbliži sused – zbog čega nam nije svejedno šta se tamo događa i šta će dalje biti s našim prijateljima“, dodao je Zelenski.
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska (sredina) na konferenciji za medije u Minsku - Sputnik Srbija
Beloruska opozicija zahteva mirnu predaju vlasti

U Belorusiji su 9. avgusta održani izbori nakon kojih su počeli protesti opozicije. Na izborima je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala