Beloruska opozicija zahteva mirnu predaju vlasti

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska (sredina) na konferenciji za medije u Minsku
Beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska (sredina) na konferenciji za medije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Štab beloruskog predsedničkog kandidata Svetlane Tihanovske saopštio je da zahteva mirnu predaju vlasti i ne isključuje mogućnost novih protesta u Belorusiji.

Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovska saopštila je da ne priznaje izborne rezultate koje je objavila Centralna izborna komisija Belorusije (CIK).

„Ne priznajemo ove rezultate“, rekla je ona.

Tihanovska se pozvala na rezultate protokola iz brojnih biračkih mesta prema kojima je ona pobedila u prvom krugu.

Štab Tihanovske je na konferenciji za medije uputio nekoliko zahteva aktuelnim vlastima, među kojima i da se zahteva se mirna predaja vlasti.

Takođe su saopštili da će se žaliti na rezultate izbora i da su spremni na duge protest, jer „još ništa nije završeno“.  

Tihanovska je ocenila reakciju vlasti na jučerašnje masovne akcije kao neprihvatljivu i nazvala ih zločinom.

„Sve što se juče dogodilo je neprihvatljivo. Nismo mogli da pratimo šta se dešavalo u gradu, nije radio internet. U takvom trenutku ostaviti ljudi bez komunikacije... to je jednostavno zločin“, istakla je Tihanovska.

U njenom štabu su pozvali vlasti da se ne dozvoli primena nasilja protiv mirnih demonstranata.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema preliminarnim podacima CIK-a, predsednik države Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,23 odsto glasova, dok je Tihanovska na drugom mestu sa 9,9 odsto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala