Albanski jezik i na uniformama makedonske policije

© AFP 2023 / ANGELOS TZORTZINISMakedonska policija
Makedonska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio danas je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i ispisano na engleskom jeziku „police“.

Danas je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

„Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku. Saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja, jedinici za specijalna zaduženja“, naveo je Nuhiu.

Makedonski MUP nakon objave Nuhiua o uvođenju dvojezičnih uniformi za policiju saopštilo je da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

„U Zakonu za korišćenje jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima služben jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilsko pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik) takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom“, navodi se u saopštenju MUP-a.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravlja u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto od građana govore službeni jezik različit od makedonsko jezika, napisani su na makedonskom jeziku i njegovog ćirilskog pisma, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije i njegovog pisma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala