Skandal u američkoj bazi stigao do Pentagona: Vojnici organizovali bordele, trgovali ljudima...

© Foto : MCSN Tristan Kyle LabuguenAmerički nosač aviona "Abraham Linkoln".
Američki nosač aviona Abraham Linkoln. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lista „dostignuća“ nekih američkih marinaca koji se nalaze u Bahreinu je: organizacija bordela za pružanje intimnih usluga, trgovina ljudima, oduzimanje pasoša „kraljicama noći“ kako bi ih držali pod kontrolom... Američki senatori traže od Pentagona da istraže skandale mornara Pete flote, prenosi list „Izvestija“

Povod za obraćanje grupe senatora sekretaru Američke mornarice Kenetu Brejtvujtu je istraživanje koje je sproveo časopis Military Times. Novinari su došli do informacija da su neki mornari pete flote radili kao svodnici. Služba kriminalističke istrage je objavila da se ovaj biznis razvio u poslednjih par godina i da je o njemu znao svaki deseti mornar od 7.500 mornara. 

Tajlandska „mama“

Nasilje nad ženama - Sputnik Srbija
Skandalozno rešenje: Za žene žrtve nasilja ni dinar, a za Rolerijadu – milioni

Važan trenutak u istrazi je bila prepiska koju je vodio američki mornar u Bahrejinu, Džihad Litldžon koji je služio na brodu „Hurricane“. On je koristio usluge tajlandske „kraljice noći“ Lin Rejest, koja je ujedno i organizovala dolazak u Bahrein drugih prostitutki sa Tajlanda. Ona i Litldžon su sarađivali. Platio joj je nešto više od 2.500 dolara da dovede nove tri devojke, a ona mu je dala pasoš kao zalog. Međutim, Lin je bila i doušnik Mornaričke kriminalističko-istražne službe. Epilog za Litldžona je nastupio prošlog leta gde je oslobođen svih optužbi, dok njegova saradnica nije bila na saslušanjima.

„Mornari su prostitutke smeštali u stanove, koji su plaćani iz državnog budžeta, uzimali im pasoše i profitirali na račun prodaje seksualnih usluga svojim kolegama, koji su živeli na ostrvu“, piše Military Times. Od 2017. godine je devet mornara bilo optuženo, uključujući i pet oficira. Prema informacijama jednog optuženog do 15 procenata američkih vojnika u Bahreinu koristi svoje službene stanove za „prodavačice ljubavi“.

Tajna

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija
Skandal na pomolu: Bivša saradnica optužuje Bajdena za seksualno uznemiravanje

Predstavnici mornarice tvrde da novih slučajeva u organizaciji intimnih usluga nije bilo od 2018. godine, a senatori se boje da se ovakvi problemi mogu pojaviti i na drugim lokacijama Pentagona.

„U mornarici nisu hteli da pokažu neke važne materijale i dokaze koji bi pomogli u istrazi, koje je pre godinu dana tražio Military Times“, navodi časopis.

Slučaj Vanese Gilen

Veliki problem je i seksualno uznemiravanje žena u vojsci. Najpoznatiji je slučaj Vanese Gilen, koja je služila na bazi Fort-Hud u Teksasu. Gilen, koja je imala 20 godina, je nestala u aprilu ove godine. Ostatke njenog tela su pronašli krajem juna. Eksperti sudske medicine su utvrdili da su devojku tukli do smrti. Glavni osumnjičeni je njen kolega Aron David Robinson, koji je uznemiravao i nju i druge koleginice. Kada je vojna policija pokušala da ga uhapsi on je izvršio samoubistvo.

Posle ovog slučaja je započeta kampanja na društvenim mrežama o seksualnim uznemiravanjima. Na društvenoj mreži Twitter za dve nedelje je ime Gilen bilo spomenuto 2,5 miliona puta, a hešteg #IAMVanessaGuillen, koji je solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja u vojsci je iskorišćen više od 170.000 puta.

Mnogi smatraju da su za sve krivi oficiri koji su popustljivi u slučajevima diskriminacije koju muškarci pokazuju prema ženama u vojsci. Pentagon je preduzeo određene mere i broj prijavljenih slučaja seksualnog nasilja je porastao u 2019. godini za tri procenta. Više od 20.000 vojnika je priznalo da su bili žrtve nasilja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala