Afera u Italiji: Raspodelu milijardi nadgleda poslanik koji nije završio srednju školu

© REUTERS / Stefano RellandiniKovanice evra i italijanska zastava
Kovanice evra i italijanska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako će biti upotrebljene i potrošene milijarde koje je Italija dobila od Evropske unije za oporavak nakon pandemije Kovida-19, nadgledaće parlamentarne komisija na čijem čelu je parlamentarac koji nije završio srednju školu, a od radnog iskustva ima 10 godina prakse u prodavnici za životinje.

Naime, nakon što je objavljena vest o ponovnom imenovanju Serđa Batelija, člana partije Pokret Pet zvezdica, na čelo komisije za Evropske fondove, u italijanskoj javnosti ne stišavaju se polemike, uvrede, komentari i bes onih koji su „uprkos diplomama i doktoratima“ završili bez posla ili su bili prinuđeni da „hleb traže“ izvan Italije.

Bateli, s druge strane, tvrdi da dobija mnoga pisma podrške i pri tom poručuje da je „njegov stil da gleda i ide napred“.

Reč je o italijanskom parlamentarcu koji nije završio srednju školu, a prema navodima italijanskih medija nije izuzetak u italijanskoj politici.

Angela Merkel i Emanuel Makron  - Sputnik Srbija
Milijarde Evropske unije mogu tek da zakrpe neke rupe

U tom kontekstu se podseća da ni italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo nema diplomu i da ne govori nijedan strani jezik, kao i da je pre nego što je kao član Pokreta Pet zvezdica postao političar, radio kao animator u turističkim mestima.

Napominje se i da šef partije „Liga“ Mateo Salvini, takođe, nije odmakao dalje od srednje škole.

Ovaj trend „antipolitičara“, kako novinari nazivaju osobe koje su „uplovile u političke vode bez obrazovanja i iskustva“, ustoličen je za vreme vlade Silvija Berluskonija, preneo je Tanjug.

Verovatno najpoznatiji primer italijinskog „antipolitičara“ je Ilona Staler, poznata kao Ćićolina, nekadašnja porno zvezda koja je bila član italijanskog parlamenta od 1985. do 1992.

Početkom godine ona se požalila što joj je parlamentarni dodatak sa tri smanjen na hiljadu evra, što je inače bilo u skladu sa revizijom primanja nekadašnjih članova italijanskog parlamenta.

Prema italijanskom zakonu, političari nakon samo jednog mandata od četiri godine imaju pravo na parlamentarnu penziju od 1.300 evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala