Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani demantovali Ameriku: Nismo u zaveri sa Rusima protiv SAD

© AP Photo / Allauddin KhanTalibani
Talibani - Sputnik Srbija
Pratite nas
O navodima da je Rusija, navodno, „potkupila“ talibane ne može biti ni reči, izjavio je zvanični predstavnik tog radikalnog pokreta Suhejl Šahin.

Kako je rekao, svim tim optužbama protivnici mirovnog procesa žele da osujete sve pokušaje da se u Avganistanu uspostavi mir.

Šahin je naglasio da je ta informacija „pogrešna i neosnovana“, da je američkim i evropskim medijima preneta od strane kabulskog odseka za nacionalnu bezbednost kako bi „sabotirali sve napore mirovnog procesa“.

„Ti navodi nemaju nikakve veze sa realnošću, to je čista kampanja protiv mirovnog procesa. Mi u potpunosti odbacujemo sve te tvrdnje kao apsolutno netačne“, zaključio je Šahin.

Krajem juna „Njujork tajms“ objavio je članak u kojem se navodi da je ruska vojna obaveštajna služba, navodno, ponudila talibanima nagrade u slučaju napada na američke vojnike u Avganistanu, međutim nikakvi dokazi tih optužbi nisu izneti.

Ubrzo zatim se oglasilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije koje je te optužbe ocenilo kao lažne, kao i da je to samo politička igra u okviru predizborne kampanje u SAD.

Na te optužbe reagovao je i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan koji je izjavio da ukoliko se potvrde informacije o „zaveri“ Rusije s talibanima, Moskva će platiti za to.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala