Huavej obustavlja proizvodnju čipova zbog američkih sankcija

© AP Photo / Mark SchiefelbeinHuavej
Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski tehnološki gigant „Huavej“ suočava se sa nestašicom čipova za procesore pametnih telefona zbog američkih sankcija i biće primoran da obustavi proizvodnju svojih najnaprednijih čipova, rekao je jedan od direktora kompanije Ričard Ju.

Prema njegovim rečima, proizvodnja čipa „Kirin“, koji je dizajnirao „Huavej“ biće obustavljena 15. septembra jer je za njihovu proizvodnju neophodna američka tehnologija.

Huavej   - Sputnik Srbija
Amerikanci stežu omču oko vrata kineskog tehnološkog giganta: Šta se dešava sa „Huavejom“

Dodao je da kompanija nije u mogućnosti da napravi sopstvene čipove.

„To je za nas veliki gubitak. Ovogodišnja generacija ‘Huaveijevih’ čipova ‘Kirin’ mogla bi da bude poslednja“, rekao je Ju, prenela je agencija AP.

„Huavej tehnolodžis“, jedna od najvećih proizvođača pametnih telefona i opreme za mrežu našao se u centru tenzija između SAD i Kine oko bezbednosti i tehnologije, u koje je uključena i kineska aplikacija Tik-Tok.

Vašington je „Huaveju“ onemogućio pristup komponentama proizvedenim u SAD, kao servisima za mobilne telefone, kao što je Gugle mjuzik.

Sankcije su pooštrene u maju, kada je Bela kuća zabranila dobavljačima širom sveta da koriste američku tehnologiju u proizvodnji komponenata za „Huavej“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala