Obeleženo 25 godina od stradanja Srba na Petrovačkoj cesti

© AFP 2023 / DRAGAN MILOVANOVICIzbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine
Izbeglice napuštaju Hrvatsku 1995. godine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Janjilama kod Bosanskog Petrovca danas je obeleženo 25 godina od zločina nad Srbima u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, kada su hrvatski „migovi“ bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti i ubili 10 civila.

Među stradalima na Petrovačkoj cesti bilo je četvoro dece i 21-godišnja devojka.

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti položeni su venci, a parastos je služio episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prenosi RTRS.

Vučić: „Oluja“ je najveće etničko čišćenje u Evropi, nećete uspeti da nas uvlačite u proslave

Vladika je poručio svima onima koji su nemajući Boga u sebi počinili ovaj zločin, a čija imena nisu poznata ljudima, da su poznata samom Gospodu, u kojega nema tajne i sve sakriveno biva javno i obelodanjeno.

Zločinačka vojno-policijska akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, kao i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom „Oluje“ iz domova je proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a u evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala