Liban zahvalan Rusiji: Još uvek nam treba pomoć bratskog naroda

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPosledice eksplozije u Bejrutu
Posledice eksplozije u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liban je zahvalan Rusiji na pruženoj pomoći posle velike eksplozije u bejrutskoj luci i nada se  da će sledeća faza pomoći biti isporuka ruskih građevinskih materijala, izjavio je libanski ambasador u Rusiji Šauki Bu Nasar.
„Najpre želim da, u svoje ime, kao ambasador bratske zemlje izrazim zahvalnost Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu za saučešće i solidarnost sa libanskim narodom u situaciji s katastrofom koja se dogodila. Takođe, želim da zahvalim za operativnu pomoć, koju je Ruska Federacija poslala u Liban. Ona uključuje pet aviona, kojima su u zemlju stigli lekovi, stručnjaci, mobilna bolnica, kao i laboratorija za testiranje na virus korona“, izjavio je Nasar.

Prema rečima ambasadora, Bejrut se nada dodatnoj pomoći Rusije, pogotovo jer šteta načinjena gradu, usled serije moćnih eksplozija, prema preliminarnim procenama iznosi najmanje 15 milijardi dolara.

„Nadamo se da će Rusija proširiti svoju pomoć i da će sledeći korak te pomoći predstavljati građevinski materijali, uključujući aluminijum, staklo, drvo i druge materijale“, rekao je on.

Pored toga, libanski diplomata je istakao da je usled eksplozija u luci u potpunosti uništen važan silos za žito, te je Libanu sada potrebna pomoć u žitaricama.

„To podrazumeva žitarice i pšenicu za pružanje prve pomoći žrtvama, posebno jer je luka, koja je u potpunosti razorena u Bejrutu, glavna u Libanu -  70 odsto svih uvezenih proizvoda je  prolazilo kroz nju“, podsetio je ambasador.
Kinolog sa psom na treningu u kinološkom centru Ministarstva za vanredne situacije Rusije - Sputnik Srbija
Ruski kinolozi traže preživele u ruševinama u Bejrutu

U Bejrutu je u četvrtak takođe počela sa radom mobilna bolnica, koju su postavili pripadnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije na teritoriji jednog od najvećih fudbalskog stadiona „Rafik Hariri“, koji se nalazi na pet kilometara od epicentra eksplozije.

Libanu su pomoć ponudile brojne zemlje, uključujući Izrael i Francusku, dok su Rusija, Katar i Irak poslale mobilne bolnice u Bejrut. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da šalje lekove i hirurške setove, a Italija je uputila libanskoj prestonici avion sa humanitarnom pomoći.

Eksplozija u Bejrutu

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu glavnog grada Libana, u utorak su odjeknule dve snažne eksplozije koje su ostavile grad razorenim, a stanovnike zatečenim. Udarni talas eksplozije uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima prestonice popucala su prozorska stakla.

Posledice eksplozije u Libanu - Sputnik Srbija
Ruski ambasador saopštio šta je uzrok eksplozije u Bejrutu

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplenjen na carini.

Prema pisanju bejrutskih medija, tokom eksplozije u Bejrutu poginulo je 154 osoba, dok je oko 5.000 ljudi povređeno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala