Lukašenko: Belorusija,Rusija i Ukrajina treba da reše sukob u Donbasu kao brat i sestra

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZastave Donjecke Narodne Republike
Zastave Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija, Rusija i Ukrajina trebalo bi da reše problem sukoba u Donbasu kao brat i sestra, smatra beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.
„Nećemo reći ‘ti si agresor’ a ‘ti si takav’. Moja uloga je drugačija, želim da nas troje, braća i sestrica ─ Ukrajina, Rusija i Belorusija, bratski sednemo i rešimo to pitanje“, izjavio je Lukašenko.

On je istakao da je „situacija loša“ u odnosima Ukrajine i Rusije, ali da nikada za Rusiju neće reći da je „osvajač“ ili „agresor“.

„Prvo, ako to kažem, tada ćemo izgubiti svoju ulogu, ali ne mirotvorca, već naših prijatelja, braće. Za nas ste vi, i Rusi i Ukrajinci, rođaci. Nas troje smo rođaci i nikome i nigde nismo potrebni. Nije trebalo da dođe do toga, do te svađe, a ako smo došli do toga, trebalo je da rešimo to pitanje“, objasnio je Lukašenko.

Beloruski lider je dodao da svaki put kada se predsednik Rusije Vladimir Putin i on dotaknu teme Ukrajine, zaključak uvek bude isti - treba popraviti odnose.

„Kada god se Putin i ja dotaknemo pitanja odnosa sa Ukrajinom, samo je to ključno pitanje ─ odmah treba da okončamo ovaj nered. Čak i u Rusiji je to ključni trend“, rekao je Lukašenko u intervjuu objavljenom u četvrtak na Jutjub kanalu „U gostima kod Gordona“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Zelenski o miru u Donbasu: Ništa ne mogu garantovati

Istovremeno, Lukašenko smatra da Rusija neće vratiti Ukrajini Krim, a „Donbas je ‘levo smetalo’ i Rusiji on jednostavno ne treba. Ali generalno on verovatno nije potreban ni Ukrajini, polazeći od toga na koji se način odvijaju događaji“.

Takođe, beloruski lider je potvrdio spremnost „već sada“ da doprinese miru u Donbasu.

„Ukoliko želite mir sa Rusima, to pitanje možemo da rešimo čak i sada. Ali što kasnije počnemo, to će biti teže rešiti ga“, rekao je on.

Sukob u Donbasu počeo zbog Janukoviča

On se osvrnuo i na period kada je počeo sukob u Donbasu i istakao da je do njega došlo zbog bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

„Janukovič ne samo da je pobegao, već je odleteo u Harkov, a zatim u Donbas. Smatram da je sukob u Donbasu počeo odatle. Janukovič je jednostavno želeo sledeće: ‘Evo ja ću sesti ovde i niko, ni ti majdanci, me neće neće dotaći, a mi ćemo početi ofanzivu iz Donbasa i ponovo ćemo Ukrajinu učiniti Ukrajinom’“, ispričao je Lukašenko.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova dala „bratski“ savet Kijevu kako da reši problem Donbasa

Rat u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi reguliše, između ostalog, davanja specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala