Zelenski o miru u Donbasu: Ništa ne mogu garantovati

Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nadu da će se poštovati primirje u Donbasu i istakao da Kijev čini sve što može u tom pogledu.

 

„Borimo se za to da se primirje ne narušava. Ali sve je moguće, to je život. Ako bi sve zavisilo od naše strane, siguran sam da bi postojalo stabilno primirje i da bismo prešli na sledeće korake ka okončanju rata“, istakao je Zelenski tokom putovanja u Donbas.

On je izrazio nadu da će se primirje poštovati.

„Ništa ne mogu garantovati, ali činimo sve, kako u Ukrajini, tako na sastancima u minskom formatu, tokom video-konferencije trilateralne kontakt-grupe“, dodao je Zelenski.

Ranije su u Donbasu stupile na snagu dodatne mere u cilju osiguravanja primirja.

Komandant ukrajinskih snaga Vladimir Kravčenko je saopštavao o slučajevima kršenja primirja, dok je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja okarakterisalo te navode kao provokaciju.

Rat u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Minski sporazumi reguliše, između ostalog, davanja specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala