Kina može da zdrobi glavno oružje Amerike

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od jednog dolara
Novčanice od jednog dolara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pad vrednosti dolara daje Kini mogućnost da zdrobi glavno oružje geopolitičkog protivnika - SAD, piše ruski portal Ekspert.ru.

Američki dolar predaje svoju poziciju na svetskoj areni, pritom to radi tako brzo, da su mnogi eksperti i predstavnici najvećih investicionih banaka zabrinuti.

Indeks dolara je od aprila meseca, u odnosu na šest osnovnih valuta, izgubio već deset procenata. To je neverovatna promena, obzirom da je tako nizak indikator bio još u maju 2018. godine.

Eksperti „Goldman Sachs“ su upozorili, da monetarna i fiskalna politika Amerike, odnosno „rasipanje novca“ urušava poverenje u dolar. Postoji realna zabrinutost za budućnost dolara.

Idealna oluja za dolar

Kuda vodi finansijska neravnoteža? - Sputnik Srbija
Američka ekonomija doživela najveći pad u istoriji

Mi u stvari tražimo idealnu „oluju“ za američki dolar: kontinuirani pad priliva u trezor, složna situacija sa virusom korona i istovremeno dvostruki deficit budžeta i platežnog balansa.

Jasno je, da će ovu situaciju iskoristiti Kina. Verovatno nema bolje prilike da se ugrozi glavno oružje geopolitičkog suparnika – dolar.

Vlasti Kine već vode žestok rat sa Amerikom na valutnom frontu, ali to čine tiho i ne privlače pažnju.

Prema podacima državne administracije za inostranu valutu Kine, procenat plaćanja i primanja, izražen u juanima, u opštim valutnim operacijama, koje su banke imale sa klijentima, za dve godine se povećao sa 19 procenata na 37 procenata. Eksperti kompanije „Bloomberg“ su izračunali da korišćenje dolara u kineskim kompanijama se smanjilo sa 70 procenata na 56 procenata.

Promene te vrste mogu odražavati potrebu kompanija da snize valutni rizik, ali u realnosti više liči na to da imaju plan da se odreknu američke valute.

Eksperti navode i primer milijardera Džeka Ma koji je odlučio da sedište kompanije „Ant grup“ ne bude u Americi, već u Šangaju ili Honkongu. I mnoge druge kineske kompanije, koje se kotiraju na američkoj berzi, su odlučile da odu iz Amerike.

Treba naglasiti – Amerika sama stvara preduslove za valutni rat protiv dolara. Vašington koristi status svoje valute kako bi vršio geopolitički pritisak na države, uvodeći sankcije i dr. Malo kome se dopada ova situacija, ali samo Kina, koja skoro da ima najveću ekonomiju na svetu, može da se suprotstavi Americi.  

Rusija i dolar

Američki dolar - Sputnik Srbija
Otkrivena nova pretnja američkoj privredi

Rusija je, kako je već poznato, prva objavila rat dolaru, tako što je rasprodala skoro sve američke obveznice koje je posedovala. Iako ekonomija Rusije, po svojim razmerama, ne može da se uporedi sa američkom ili kineskom, zbog takvih postupaka određene prednosti postoje.

Nezavisnost od dolara je omogućila da se Amerika donekle razoruža u smislu pritisaka sankcijama.

Pored toga, Banka Rusije je veći deo svojih rezervi pretvorila u zlato, evro i juan. Ulaganje u zlato je najbolja investicija, jer je cena unce tog dragocenog metala porasla i nedavno dostigla istorijski maksimum.

Mnogi su kritikovali Centralnu banku Rusije zbog ulaganja u evro i juan, računajući koliko je novca bilo izgubljeno na revalorizaciju, ipak, sada su kritičari morali da ućute. Od 2014. godine odnos kursa eura i dolara je bio iznad sadašnjeg nivoa samo u prvoj polovini 2018. godine.

Da, ulaganje u juan, sa gledišta vrednosti ne opravdava, ali u dugoročnoj perspektivi sve može da se promeni – kao i u slučaju evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala