„Džon Kenedi“ skup i za Ameriku /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Za izgradnju novog nosača aviona „Džon Kenedi“ biće malo i 11,4 milijardi dolara, piše „Blumberg“. Pentagon će najverovatnije morati da ubeđuje Vladu da izdvoji dodatna sredstva za projekat.

Američka Ratna mornarica je obećala da više neće dozvoliti prekoračenje budžeta, nakon što je za nosač aviona „Džerald Ford“ bilo izdvojeno rekordnih 13,3 milijardi dolara. Izvesno je i da će cena i drugog broda — „Džon Kenedi“ — biti velika, piše „Blumberg“.

U međuvremenu se povećala i cena za projektovanje i izgradnju za 3,58 milijardi dolara, za koju je zadužena kompanija „Huntington Ingalls Industries“. Što je za 7 procenata više u odnosu na ugovor koji je potpisan 2015. godine.

Troškovi na ukupnu izgradnju broda mogu prestići cifru koju je ustanovio Kongres — 11,4 milijarde dolara. Problem je delimično i u niskoj produktivnosti proizvođača.

Povećanje rashoda se objašnjava povećanjem borbenih mogućnosti broda i pokušajem da se izbegnu problemi na koje su naišli tokom ispitivanja broda „Džerald Ford“. Dodatna sredstva su potrebna kako bi se ispunio zadatak Kongresa, da se do 2025. godine na brodu „Džon Kenedi“ mogu smestiti lovci F-35, rekao je predstavnik američke Ratne mornarice Deni Ernandez.

„Džon Kenedi“ će biti završen najverovatnije 2024. godine. Međutim, upozoravaju da „ako troškovi ostanu na ovom nivou, budžet će biti potrošen pre finalne izrade nosača aviona“. Ministarstvo odbrane će, možda, pokušati da ubedi vlast da povećaju budžet za postavljanje reaktora, spasilačkih i radarskih sistema na brodu.

Ranije je cena „Džeralda Forda“ naglo porasla zbog tehničkih problema sa borbenim sistemima. Troškovi su se od 2008. godine povećali za 2,8 milijardi dolara, zbog čega je Kongres bio veoma nezadovoljan. Ratna vojna mornarica Amerike mora da zadrži podršku vlade i društva ako želi da dobije novac i da dostigne cilj od 355 brodova u floti, trenutno imaju 330 brodova, zaključuje „Blumberg“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala