Pentagon negira Trampa: U Bejrutu nije bilo nikakvog napada

© REUTERS / Mohamed Azakir Eksplozija u Bejrutu
Eksplozija u Bejrutu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD ne vidi znake da je eksplozija u luci u Bejrutu povezana sa napadom, navodi Si-En-En, pozivajući se na tri neimenovana činovnika Pentagona.

Kako je ukazao jedan od izvora televizije, u slučaju da je bilo indicija da se radilo o napadu, američka vojska u regionu bi bila podignuta u stanje povećane borbene gotovosti i dobila pojačanje. Po njegovim rečima, ništa od toga se nije desilo.

Podsetimo, ranije je američki predsednik Donald Tramp izneo tvrdnju da je eksplozija u Bejrutu posledica terorističkog napada i da je uzrok eksplozije bomba.

Prema poslednjim informacijama, najmanje 78 osoba je poginulo, a oko 4.000 povređeno u velikoj eksploziji u utorak u luci u centralnom delu Bejruta. Taj deo grada je razoren, veliki broj zgrada je teško oštećen. Eksplozija se čula i osetila dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja.

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Do eksplozije je, kako navodi AP, došlo u vreme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana. Međutim, zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema nikakve veze" sa eksplozijom.

Arapski mediji su javili da su povređeni supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njegovih savetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujući i Ambasadu Rusije.

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici, navodi se u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Predsednika Libana Mišel Aun proglasio je trodnevnu žalost, a za danas sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju dvonedeljnog vanrednog stanja u Bejrutu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala